Hozzávalók
· 1 l zöldség alaplé
· 500 g cékla Rábcakapi Biokertészet
· 0,5 l tejszín
· 200 g tökmag, Pödör
· ízlés szerint natúr kecskesajt TeBiKe
· 100 g vaj TeBiKe
· ízlés szerint tökmagolaj BioGold
· ízlés szerint só, bors
Elkészítése
- A céklákat alaposan megmossuk. Sütőben 180 fok légkeverésen mérettől függően 20-30 perc alatt puhára sütjük. Két darabot félrerakhatunk levesbetétnek. A két végét levágjuk és feldaraboljuk. Ha a céklánk friss, zsenge, a héját nem szükséges megpucolni. Ha sütjük és a héjjal együtt turmixoljuk édeskésebb lesz a levesünk.
- Az összedarabolt céklát vajon megfuttatjuk, majd felengedjük a tejszínnel. Így készülnek a klasszikus francia velouték, azaz krémlevesek. Tíz percig főzzük, utána felengedjük zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
- A tökmagot egy kevés tökmagolajjal és sóval serpenyőben megpirítjuk.
- A levest leturmixoljuk a tökmag felével, a másik felét a félretett, megpucolt és összekockázott sült céklával együtt levesbetétnek használjuk. A natúr kecskesajtot szintén kockára vágjuk.
- Tálalásnál a maradék tökmagot és a kecskesajtot rászórjuk a levesre.
Séf tipp Neked!
Ha szeretnénk a levesből elhagyható a vaj és a tejszín, ilyenkor piríthatjuk olajon és felfőzhetjük csak zöldség alaplével. Ez egy naturálisabb ízű és erőteljesebb, míg a tejszínes egy lágyabb ízű és homogénebb levest eredményez.
Paradicsomos tészta #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 csomag spagetti tészta ·500 g paradicsom ·250 g koktélparadicsom ·250 g füstölt tehénsajt ·5 fej vöröshagyma ·5 gerezd fokhagyma ·Szőlőmagolaj ·Olasz fűszersó ·Ízlés szerint fenyőmag ·Ízlés szerint só, bors.
Elkészítése
- A paradicsomok alját X alakban enyhén vágd be , a zöld csumáját pedig ki kell vágnod. Ezután blansírozd őket, azaz 15-20 másodpercre lobogó forró vízbe dobjad, majd egyből hideg (lehetőleg jeges) vízbe szedd ki. Ettől a héj megreped és elválik a paradicsomtól, maga a hús rész viszont nem fő meg. Így könnyen kézzel megpucolható, ezt teheted a hideg vízfürdőben is.
- A vöröshagymát apróra vágjad, a fokhagymát szeleteld fel, a pucolt paradicsomot pedig kockázd fel. Vigyázz a paradicsom velőre és a levére is. Húzd egy tálba és használd bátran, nagyon intenzív jó ízű. Forró szőlőmagolajon karamellizáld a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát. Rakjad bele a paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezd olasz fűszersó keverékkel. Főzd mártás sűrűségűre nagyjából 15-20 perc alatt.
- A tésztát enyhén sós, forró vízben 8 perc alatt főzd al’dentére, azaz rágást igénylő keményre. Mikor megfőtt, szűrővel szedd ki és tedd a paradicsom szószba, keverve forrald össze.
- Száraz serpenyőben pirítsd a fenyőmagot, majd kevés olajon ugyanabban a forró serpenyőben pirítsd a félbevágott koktélparadicsomokat is.
- Mélytányérba szedjük a tésztát, a tetejére halmozz egy kevés pirított koktélparadicsomot. Szórd meg fenyőmaggal és reszelj rá sajtot.
Séf tipp Neked!
- A házi paradicsomszószt nyugodtan készíthetjük nagyobb mennyiségben, jól tárolható fagyasztóban.
- A tésztát ne öblítsük le, ugyanis azzal lemossuk a keményítős réteget, így a tészta nem veszi fel a szószt megfelelően.
- Al’dente - 1 perccel azelőtt vegyük ki a tésztát a vízből, hogy teljesen megfőne. A tészta tovább készül a szószban, ezért nem kell készre főzni a főzővízben.
Cukkini főzelék #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kg cukkini ·1 csomag gomolya sajt ·2 fej vöröshagyma ·2 csokor friss kapor ·tökmag és tökmagolaj ízlés szerint ·só ·bors ·citrom vagy lime
Elkészítése
- A cukkiniket mosd meg! A végeit vágd le, majd hosszában negyedeld és ha szükséges, a magházat vágjad ki. Nem pucold meg! A szép zsenge héj és a friss kapor adja majd az élénk zöld színt.
- A cukkini egyik felét darabold fel és forró olajon a félfőre vágott hagymával együtt pirítsd. Dobd rá a megmosott kaprot, ha szép zsenge, akkor szárastól (a tálaláshoz rakhatsz félre pár szebb levelet és kapor virágot).
- A másik felét, ha időd engedi gyufaszálnyira (szakszóval: julienne-re) vágjad vagy, ha nem káposzta reszelőn is lereszelheted.
- Forró serpenyőben olajon hirtelen pirítsd meg! Sózd, borsozd majd a cukkini krémhez kevered. Kóstolgasd, és ha szükséges, után ízesítsd! Pikánssá teheted némi citrom vagy lime héjjal és lével.
- A gomolya sajtot egy centi vastag szeletekre vágjad, majd forró serpenyőben pirítsd meg. Ügyelj arra, hogy ne mozgasd csak mikor átfordítod a sajtot.
- Tálalásnál szórd meg pirított tökmaggal, locsold kevés tökmagolajjal! Díszítésnek használhatsz friss kapor levelet vagy virágot.
Séf tipp Neked:
- A főzelékünket nem klasszikus módon készítjük, hanem “önmagával” fogjuk sűríteni. Ez azt jelenti, hogy a cukkini egyik felét krémesíteni fogjuk, a másik felét pedig darabolni és serpenyőben pirítani. A kettő egyvelege adja a főzelékünket. Így nemcsak finomabb és intenzívebb, de egészséges és mindenmentes is lesz.
Tojásos nokedli salátával #séfaspejzből
Hozzávalók
Nokedlihez ·500g liszt ·10 tojás (2-3 a tésztához, 7-8 utána beleforgatni) ·2-3 csipet só ·víz Salátához: ·1 db fejes saláta ·savanyító lé (300g víz, 200g cukor, 100g ecet) Egyéb hozzávalók: ·só ·bors
Elkészítése
- Készítsd el a savanyító levet, a hozzávalókat egy lábasba téve forrald fel, majd hagyd kihűlni. Tálalás előtt forgasd bele a salátát, hogy az roppanós maradjon.
- A nokedli készítésének első lépése, hogy rakd fel a vizet. A tésztához keverd össze a lisztet, a tojásokat és a sót, majd fokozatosan adagold a vizet. Nem kell homogén tésztát kapnod, elég csak éppen összedolgoznod.
- Figyelj, hogy ne legyen se nem túl híg, se nem túl kemény. A híg tészta átfolyik a nokedli szaggatón, kemény tésztánál a szaggatás lesz nehézkes és a hosszú idő miatt megeshet hogy a nokedli első fele túlfő, míg a második fele nyers marad.
- A szaggatót nedvesítsd be, majd, szaggasd gyorsan, határozottan és körültekintően. Kevergesd, hogy ne ragadjon össze. Mikor felforr, figyelj, a hab ki ne fusson, főzd 3-5 percig, majd szűrjed le és hideg folyóvíz alatt öblítsd át.
- Kevés olajjal keverd össze, hogy ne ragadjon össze a tárolás során, és csak annyi nokedlivel folytasd az étel elkészítését, amennyi frissen elfogy. Ha az összes nokedlit azonnal felhasználod, ez a lépés elhagyható.
- Verj fel ízlés szerinti mennyiségű tojást kevés sóval és borssal. Langyos serpenyőben olvassz sok vajat, hogy kellően szaftos legyen és melegítsd át a nokedlit. Mikor már forró, vedd le a tűzről és csak ekkor add hozzá a tojásokat. A serpenyő és nokedli, valamint a vaj melege elég a tojásnak, hogy elkészüljön, de ne száradjon ki. Kevergesd folyamatosan, majd tálald is a hideg és roppanós salátával.
Séf tipp Neked
- Ez a savanyító lé arány tökéletes lehet akár uborka- vagy paradicsomsalátához is, ebben az esetben pihentesd a salátát fél napot hűtőben.
- Próbáld ki többféle ízű és erősségű ecettel is, mint például a Mézédes Málnafarm málna ecete. Ízesítheted továbbá hagymával, borssal, mustármaggal vagy friss fűszerekkel.
- Különböző lisztek használatával teheted még izgalmassá a nokedlit, legyen az őszi búza, teljes kiőrlésű vagy rozs liszt. Használhatod a tésztához Sudár Birtok fűszereket is.
Hozzávalók
Rántott csirkéhez: ·1 egész csirke (ennek a két mell része, amit nem főztünk el levesnek) ·2 db tojás ·liszt ·zsemlemorzsa Burgonyasalátához: ·1 kg burgonya ·2 fej vöröshagyma ·pár szem dió ·málnaecet ·3 teáskanál citromlé Majonézhez: ·400 ml étolaj ·100 ml dióolaj ·3 tojássárgája (a fehérje mehet a panírhoz használt tojásokhoz) ·3 teáskanál citromlé ·2 evőkanál mustár ·só, bors
Elkészítése
- A levesnek való csirkéről vedd le a mellet (vagy akár a combot is, kifilézve)!
Ujjnyi vastag szeletekre vágjad (a klopfolást nyugodtan elhagyhatod, hiszen zsenge, friss és vékony szelet húsokkal dolgozz, őrizze meg az eredeti textúráját, legyen picit harapása az ételnek). Enyhén sózd és panírozd. A panírozáshoz használt egész tojásokhoz tehetted a majonéz tojásának fehérjéit. A hússzeleteket forró (170-180 fokos) olajban vagy akár mangalica zsírban is süsd serpenyőben! Szedd papír törlőre és csepegtesd le!
- A majonézes burgonyasalátához a hagymát vágd félbe, majd vékonyra szeleteld! Sózd, majd ecettel és citromlével locsold meg! Pihentesd szobahőmérsékleten egy órát vagy akár hűtőben egy estét.
- Tojássárgáját keverd ki mustárral, citromlével! Robotgéppel vagy kézi habverővel verve vékonyan csurgathatod hozzá az olajat. Először a dióolajat majd az étolajat, amivel beállítod a krémességét!
- A burgonyát pucold meg, felszeletelve és sós vízben puhára főzd, de legyen tartása, ne törjön teljesen szét, amikor bekevered. Dolgozd össze a hagymával és a majonézzel! Megszórhatod pirított dióval és friss fűszerekkel.
Séf Tipp Neked
- Az otthon megmaradt kovászos kenyeret felkockázva szobahőmérsékleten megszáríthatod, majd ledarálhatod házi morzsának. Csinálhatod dió darálóval, vagy akár egy erősebb turmix géppel esetleg kávé darálóval.
- Próbáld ki a durvára darált morzsát izgalmassá téve a rántott húst vagy az üzletekben kereshetjük a Panko morzsát is.
- Olyan olajat válassz a hús sütéséhez, aminek a füstpontja magas, mint az étolaj vagy a mangalica zsír. Mindig ellenőrizd, az olajunk megfelelő legyen hevítéshez (magas hőfokon való sütéshez), és csak akkor tedd a húst az olajba, ha az már megfelelő forróságú! Amennyiben az olaj még nem elég forró, a panír elázik és sok olajat szív magába. Túl forró zsiradék esetében a panír hamar megsül, megég, azonban a hús nem sül át kellően.
- A húsokat előre panírozhatod, tálcára terítve fagyaszthatod.
Húsleves #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 egész csirke ·5-6 db sárgarépa ·2 db gyökérzöldség ·1 krumpli ·2 vöröshagyma ·1 fokhagyma ·1 zeller ·1 karalábé ·1 cérnametélt ·petrezselyem levél ·babérlevél ·só ·bors
Elkészítése
- A csirkét bontsd szét, és a melle kivételével minden részét tegyed egy tepsibe. A mellét később más ételhez tudod használni.
Ne felejtsd el a zsírzót eltávolítani, ugyanis a benne található faggyútól keserű lesz az étel!
- Következnek a zöldségek.
- A vöröshagymát ne pucold meg, csupán vágd félbe, akárcsak az egész fokhagymafejet is. A héjuknak köszönhetően levesed mélyebb színű és ízű lesz.
- A többi zöldséget tisztíts meg, de nem darabold fel.
- A megtisztított zöldségeket, a hagymákat félbe vágva héjastul a csirke mellé a tepsire tesszük és együtt 200 ℃-on 20-25 perc alatt hagyjuk megpirulni. Ezáltal pörzsanyagot és karamelles ízt kapnak, tovább gazdagítva levesed ízét.
- Sütés után a húst tedd bele egy megfelelő méretű fazékba, majd hideg vizet engedj rá. Lassú tűzön hagyjad felforrni, az esetleges habot vedd le. Ad hozzá a zöldségeket, 3 babérlevelet, 7-8 egész borsot és gyöngyözve főzd, amíg minden megpuhul. Ezután sóval ízesítsd.
- Az elkészült levest szűrd át, majd újra forrald fel. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, sóval után ízesíthetsz
- A cérnametéltet a csomagoláson található utasítások alapján készítsd el, vagy az átszűrt levesben főzd meg.
Séf Tipp Neked
- A babérlevelet konyhai sárkánnyal picit megégetheted további aromák kinyeréséért.
- Benedvesített textilpelenkán a leves nem szívódik be az anyagba, könnyen átfolyik rajta és több szennyeződést fog fel, mint egy sima szűrő.
- A meghámozott zöldségek héját ne dobd el, hanem gyűjtsük egy dobozban és tárold a fagyasztóban. A következő főzések alkalmával keletkező héjakat is tedd hozzá, így összegyűlik annyi, hogy alaplevet készíts belőle, amivel később ízesítheted ételeidet. #zerowaste
Rábaközi lecsó #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kg paradicsom ·1 kg tv paprika ·0,5 kg cukkini ·0,5 kg koktél paradicsom ·1 csomag köles (0,5kg ) ·2 szelet mangalica szalonna ·2 e.k. mangalica zsír ·2 fej vöröshagyma ·3 gerezd fokhagyma ·1 e.k. fűszerpaprika ·1 t.k. garam masala Tálaláshoz: · ízlés szerint tojás ·1 bio citrom héja és leve ·friss petrezselyem, zsálya és kakukkfű durvára vágva
Elkészítése
- A hagymát és fokhagymát vágd apróra. A paprikát, paradicsomot, cukkinit és a mangalica szalonnát kockázd fel a koktélparadicsomokat pedig felezd el! A hagymát és fokhagymát vágj apróra é parikát paprdicsot cukkonit maséj
- Mangalica szalonnát a mangalica zsírral közepes lángon indítsd. Karamelizáld a hagymát és a fokhagymát, majd fűszerpaprika szórásával pörköltalapot készíts. asdfjklé asdfjklé asdfjklé asdf jklé asdf jklé asdfj lé asdf
- A hosszabb főzési idő miatt először a paprikát add hozzá.asdf jklé asdf jklé as
- Miután a levélt elfőtte, tedd hozzá a paradicsomokat. Hagyd őket összeesni és elfőni a levét! asdf jklé asdf jklé asdf jklé asdfjléj asdf jklé asdf jklé aasdf jkl
- Ezután hozzá adhatod a cukkinit. asdf jklé asdf jklé asdf jklé asdf jklé asdf jklé
- Sózd-borsozd, garam masalává pikánssá, citrom levével és héjával pedig savassá és könnyűvé teszed. asdfj jklé asdf jklé asdfj jklé asdf jklé asdf jklé asdf
- A kölest a rizshez hasonlóan 3-szoros mennyiségű vízzel készítsd el! Forró, sós vízzel öntsd fel, majd 10-15 perc alatt főzd puhára!
A kölest keverjük a lecsóba, vagy tálaljuk mellé.
Aki szereti, tükörtojást is süthet a tálalt étel tetejére.
Szórjuk meg a friss fűszerekkel, reszeljünk rá citromhéjat.
Séf tipp Neked
- A paradicsomokat a héjától is megszabadíthatjuk főzés előtt: az egész paradicsom aljára vágjunk X-et, lobogó vízben 10-20 mp alatt blansírozzuk, utána hideg vízben hűtsük le annyira, hogy kézzel megérinthető legyen, majd húzzuk le a héját és utána kockázzuk.
- A paprika főzési ideje is csökkenthető, valamint füstös ízt kap, ha előtte az egész paprikát meggrillezzük, majd a héját lehúzzuk és utána kockázzuk. Ebben az esetben a paradicsomot főzzük először, és a cukkinivel egyszerre adjuk hozzá a lecsóhoz.
- További extra íz elérése érdekében a kölest ne külön, hanem a lecsóval együtt főzzük meg és a paradicsomokkal egyszerre adjuk az ételhez.
Pizza #séfaspejzből
Hozzávalók
·500g teljes kiőrlésű őszi búzaliszt ·250g langyos víz ·50g élesztő ·20g olaj ·10g kristálycukor ·10g só ·ízlés szerint zakuszka ·ízlés szerint felvágott vagy kolbász ·ízlés szerint natúr sajt ·oregánó ·bazsalikom
Elkészítés
- Minden összetevőt alaposan dolgozz össze homogén állagú tésztává. Lefedve szobahőmérsékleten duplájára kell kelesztened (kb. 30 perc).
- Tetszés szerint vágd méretre , ennél a mennyiségnél 4 egyenlő gombócra érdemes osztani, majd szórd meg liszttel.
- Liszttel megszórt asztalon körülbelül fél centiméter vékonyra nyújtsd nyújtófával vagy akár kézzel. Én szeretem a vékony és roppanós szélű tésztát, de hagyhatod vastagabbra. Mehet rá minden feltét, ízlés szerinti sorrendben és mennyiségben.
- 220 fokon alsó felső sütéssel 10-14 perc alatt megsül (ez vastagabb tésztánál több időt vehet igénybe).
Séf tipp Neked
Forró tepsin süsd a nyers pizzát, így az alja is jó ropogós lesz! Ehhez a tepsit a sütővel együtt hagyod felmelegedni, a pizzát pedig nem a lisztezett asztalon hanem zsírpapíron nyújtod. Így nem csak könnyen rácsúsztatható lesz a tészta a forró tepsire, de a takarítással is spórolsz. Ha kedved tartja, a tészta szélére tehetsz sajtcsíkokat, majd a tésztát ráhajtva sajttal töltött szélű pizzát süthetsz. 😉
Tarhonyás hús #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kg mangalica comb ·2 kanál zsír ·3 fej vöröshagyma ·3 gerezd fokhagyma ·2 paradicsom ·2 kanál fűszerpaprika ·1 piros kápia vagy tv paprika ·Ízlés szerint só, bors és kömény ·1 csomag tarhonya ·1,25 l víz
Elkészítése
- Meleg edényben olvaszd fel a zsírt, ha már forró, mehet rá az apróra vágott vöröshagyma! Amikor már üveges add hozzá a felszeletelt fokhagymát is! Közepes lángon, folyamatosan kevergetve karamelizáld a hagymákat.
- Szórd meg 2 kanál Fajszi fűszerpaprikával, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, ezután redukáld vissza az alapot. Ha ezt megismételted háromszor ad hozzá a paprikát majd a paradicsomot is.
- Ezután mehet hozzá a felkockázott húst,és majd ez is szintén szakaszosan öntsd fel , néha megkevergetve főzzed lassú tűzön másfél vagy két órát. Sóval, borssal, köménnyel ízlés szerint fűszerezheted!
- Amíg a pörkölt fő, készítsd el a tarhonyát. Edényben szintén mangalica zsírt olvassz, majd a tarhonyát jól lepirítod. Mikor már azt gondolnád, hogy majdnem odaég akkor lesz jó. Két és félszeres mennyiségű forró sós vizet önts rá, majd fedd le!. Lassú tűzön néha megkeverve készre főzd!
- Mikor elkészült a pörkölt és a tarhonya is keverd össze! A cél, hogy szaftos legyen.
Séf Tipp Neked:
Én azt tanácsolnám, hogy minden a főzéshez szükséges hozzávalót készítsünk elő, aprítsunk fel. Akár egy igaz konyhán ahol ezt mise en place-nek [ejtsd: miz-an-plász/francia szakszó] hívjuk.
Aki szeretne igazán különleges pörkölt alapot érdemes kevés időt szánni a paradicsom (blansírozás) és paprika (égetés, grillezés) hámozására.
A blansírozásnál a paradicsom csumáját kivágjuk majd az alját x alakban enyhén bevágjuk. Forró vízbe merítjük (óvatosan) majd 15 másodperc elteltével jeges vízbe vesszük ki. Ettől a héj megpattan és egyszerűen le lehet húzni.
A paprika hámozása történhet szakács fáklyával vagy grillen, itt nyílt lángon szenesítjük (ettől nem kell megijedni, hiszen az úgyis lekerül, sőt csak jó törzs ízt kap alatta a tiszta zöldséghús). Ezután egy tálba rakjuk, lefedjük és 5-10 perc elteltével mikor kissé összeesik szintén hámozható.
Ez apró dolog viszont ettől szebb állagú mélyebb ízű lesz a pörkölt alap, nem maradnak benne az evés és emésztés szempontjából is haszontalan héj darabok.
Használhatunk hozzá akár több színű paprikát is, színesebbé téve egy egyszerű fogást.