24
aug
Rántott csirke majonézes burgonyasaláta #séfaspejzből
Hozzávalók
Rántott csirkéhez: ·1 egész csirke (ennek a két mell része, amit nem főztünk el levesnek) ·2 db tojás ·liszt ·zsemlemorzsa Burgonyasalátához: ·1 kg burgonya ·2 fej vöröshagyma ·pár szem dió ·málnaecet ·3 teáskanál citromlé Majonézhez: ·400 ml étolaj ·100 ml dióolaj ·3 tojássárgája (a fehérje mehet a panírhoz használt tojásokhoz) ·3 teáskanál citromlé ·2 evőkanál mustár ·só, bors
Elkészítése
- A levesnek való csirkéről vedd le a mellet (vagy akár a combot is, kifilézve)!
Ujjnyi vastag szeletekre vágjad (a klopfolást nyugodtan elhagyhatod, hiszen zsenge, friss és vékony szelet húsokkal dolgozz, őrizze meg az eredeti textúráját, legyen picit harapása az ételnek). Enyhén sózd és panírozd. A panírozáshoz használt egész tojásokhoz tehetted a majonéz tojásának fehérjéit. A hússzeleteket forró (170-180 fokos) olajban vagy akár mangalica zsírban is süsd serpenyőben! Szedd papír törlőre és csepegtesd le!
- A majonézes burgonyasalátához a hagymát vágd félbe, majd vékonyra szeleteld! Sózd, majd ecettel és citromlével locsold meg! Pihentesd szobahőmérsékleten egy órát vagy akár hűtőben egy estét.
- Tojássárgáját keverd ki mustárral, citromlével! Robotgéppel vagy kézi habverővel verve vékonyan csurgathatod hozzá az olajat. Először a dióolajat majd az étolajat, amivel beállítod a krémességét!
- A burgonyát pucold meg, felszeletelve és sós vízben puhára főzd, de legyen tartása, ne törjön teljesen szét, amikor bekevered. Dolgozd össze a hagymával és a majonézzel! Megszórhatod pirított dióval és friss fűszerekkel.
Séf Tipp Neked
- Az otthon megmaradt kovászos kenyeret felkockázva szobahőmérsékleten megszáríthatod, majd ledarálhatod házi morzsának. Csinálhatod dió darálóval, vagy akár egy erősebb turmix géppel esetleg kávé darálóval.
- Próbáld ki a durvára darált morzsát izgalmassá téve a rántott húst vagy az üzletekben kereshetjük a Panko morzsát is.
- Olyan olajat válassz a hús sütéséhez, aminek a füstpontja magas, mint az étolaj vagy a mangalica zsír. Mindig ellenőrizd, az olajunk megfelelő legyen hevítéshez (magas hőfokon való sütéshez), és csak akkor tedd a húst az olajba, ha az már megfelelő forróságú! Amennyiben az olaj még nem elég forró, a panír elázik és sok olajat szív magába. Túl forró zsiradék esetében a panír hamar megsül, megég, azonban a hús nem sül át kellően.
- A húsokat előre panírozhatod, tálcára terítve fagyaszthatod.