15
szept
Paradicsomos tészta #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 csomag spagetti tészta ·500 g paradicsom ·250 g koktélparadicsom ·250 g füstölt tehénsajt ·5 fej vöröshagyma ·5 gerezd fokhagyma ·Szőlőmagolaj ·Olasz fűszersó ·Ízlés szerint fenyőmag ·Ízlés szerint só, bors.
Elkészítése
- A paradicsomok alját X alakban enyhén vágd be , a zöld csumáját pedig ki kell vágnod. Ezután blansírozd őket, azaz 15-20 másodpercre lobogó forró vízbe dobjad, majd egyből hideg (lehetőleg jeges) vízbe szedd ki. Ettől a héj megreped és elválik a paradicsomtól, maga a hús rész viszont nem fő meg. Így könnyen kézzel megpucolható, ezt teheted a hideg vízfürdőben is.
- A vöröshagymát apróra vágjad, a fokhagymát szeleteld fel, a pucolt paradicsomot pedig kockázd fel. Vigyázz a paradicsom velőre és a levére is. Húzd egy tálba és használd bátran, nagyon intenzív jó ízű. Forró szőlőmagolajon karamellizáld a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát. Rakjad bele a paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezd olasz fűszersó keverékkel. Főzd mártás sűrűségűre nagyjából 15-20 perc alatt.
- A tésztát enyhén sós, forró vízben 8 perc alatt főzd al’dentére, azaz rágást igénylő keményre. Mikor megfőtt, szűrővel szedd ki és tedd a paradicsom szószba, keverve forrald össze.
- Száraz serpenyőben pirítsd a fenyőmagot, majd kevés olajon ugyanabban a forró serpenyőben pirítsd a félbevágott koktélparadicsomokat is.
- Mélytányérba szedjük a tésztát, a tetejére halmozz egy kevés pirított koktélparadicsomot. Szórd meg fenyőmaggal és reszelj rá sajtot.
Séf tipp Neked!
- A házi paradicsomszószt nyugodtan készíthetjük nagyobb mennyiségben, jól tárolható fagyasztóban.
- A tésztát ne öblítsük le, ugyanis azzal lemossuk a keményítős réteget, így a tészta nem veszi fel a szószt megfelelően.
- Al’dente – 1 perccel azelőtt vegyük ki a tésztát a vízből, hogy teljesen megfőne. A tészta tovább készül a szószban, ezért nem kell készre főzni a főzővízben.