10
aug
Húsleves #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 egész csirke ·5-6 db sárgarépa ·2 db gyökérzöldség ·1 krumpli ·2 vöröshagyma ·1 fokhagyma ·1 zeller ·1 karalábé ·1 cérnametélt ·petrezselyem levél ·babérlevél ·só ·bors
Elkészítése
- A csirkét bontsd szét, és a melle kivételével minden részét tegyed egy tepsibe. A mellét később más ételhez tudod használni.
Ne felejtsd el a zsírzót eltávolítani, ugyanis a benne található faggyútól keserű lesz az étel!
- Következnek a zöldségek.
- A vöröshagymát ne pucold meg, csupán vágd félbe, akárcsak az egész fokhagymafejet is. A héjuknak köszönhetően levesed mélyebb színű és ízű lesz.
- A többi zöldséget tisztíts meg, de nem darabold fel.
- A megtisztított zöldségeket, a hagymákat félbe vágva héjastul a csirke mellé a tepsire tesszük és együtt 200 ℃-on 20-25 perc alatt hagyjuk megpirulni. Ezáltal pörzsanyagot és karamelles ízt kapnak, tovább gazdagítva levesed ízét.
- Sütés után a húst tedd bele egy megfelelő méretű fazékba, majd hideg vizet engedj rá. Lassú tűzön hagyjad felforrni, az esetleges habot vedd le. Ad hozzá a zöldségeket, 3 babérlevelet, 7-8 egész borsot és gyöngyözve főzd, amíg minden megpuhul. Ezután sóval ízesítsd.
- Az elkészült levest szűrd át, majd újra forrald fel. Ekkor megkóstoljuk, és ha szükséges, sóval után ízesíthetsz
- A cérnametéltet a csomagoláson található utasítások alapján készítsd el, vagy az átszűrt levesben főzd meg.
Séf Tipp Neked
- A babérlevelet konyhai sárkánnyal picit megégetheted további aromák kinyeréséért.
- Benedvesített textilpelenkán a leves nem szívódik be az anyagba, könnyen átfolyik rajta és több szennyeződést fog fel, mint egy sima szűrő.
- A meghámozott zöldségek héját ne dobd el, hanem gyűjtsük egy dobozban és tárold a fagyasztóban. A következő főzések alkalmával keletkező héjakat is tedd hozzá, így összegyűlik annyi, hogy alaplevet készíts belőle, amivel később ízesítheted ételeidet. #zerowaste