
Tarhonyás hús #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kg mangalica comb ·2 kanál zsír ·3 fej vöröshagyma ·3 gerezd fokhagyma ·2 paradicsom ·2 kanál fűszerpaprika ·1 piros kápia vagy tv paprika ·Ízlés szerint só, bors és kömény ·1 csomag tarhonya ·1,25 l víz
Elkészítése
- Meleg edényben olvaszd fel a zsírt, ha már forró, mehet rá az apróra vágott vöröshagyma! Amikor már üveges add hozzá a felszeletelt fokhagymát is! Közepes lángon, folyamatosan kevergetve karamelizáld a hagymákat.
- Szórd meg 2 kanál Fajszi fűszerpaprikával, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, ezután redukáld vissza az alapot. Ha ezt megismételted háromszor ad hozzá a paprikát majd a paradicsomot is.
- Ezután mehet hozzá a felkockázott húst,és majd ez is szintén szakaszosan öntsd fel , néha megkevergetve főzzed lassú tűzön másfél vagy két órát. Sóval, borssal, köménnyel ízlés szerint fűszerezheted!
- Amíg a pörkölt fő, készítsd el a tarhonyát. Edényben szintén mangalica zsírt olvassz, majd a tarhonyát jól lepirítod. Mikor már azt gondolnád, hogy majdnem odaég akkor lesz jó. Két és félszeres mennyiségű forró sós vizet önts rá, majd fedd le!. Lassú tűzön néha megkeverve készre főzd!
- Mikor elkészült a pörkölt és a tarhonya is keverd össze! A cél, hogy szaftos legyen.
Séf Tipp Neked:
Én azt tanácsolnám, hogy minden a főzéshez szükséges hozzávalót készítsünk elő, aprítsunk fel. Akár egy igaz konyhán ahol ezt mise en place-nek [ejtsd: miz-an-plász/francia szakszó] hívjuk.
Aki szeretne igazán különleges pörkölt alapot érdemes kevés időt szánni a paradicsom (blansírozás) és paprika (égetés, grillezés) hámozására.
A blansírozásnál a paradicsom csumáját kivágjuk majd az alját x alakban enyhén bevágjuk. Forró vízbe merítjük (óvatosan) majd 15 másodperc elteltével jeges vízbe vesszük ki. Ettől a héj megpattan és egyszerűen le lehet húzni.
A paprika hámozása történhet szakács fáklyával vagy grillen, itt nyílt lángon szenesítjük (ettől nem kell megijedni, hiszen az úgyis lekerül, sőt csak jó törzs ízt kap alatta a tiszta zöldséghús). Ezután egy tálba rakjuk, lefedjük és 5-10 perc elteltével mikor kissé összeesik szintén hámozható.
Ez apró dolog viszont ettől szebb állagú mélyebb ízű lesz a pörkölt alap, nem maradnak benne az evés és emésztés szempontjából is haszontalan héj darabok.
Használhatunk hozzá akár több színű paprikát is, színesebbé téve egy egyszerű fogást.