01
szept
Tojásos nokedli salátával #séfaspejzből
Hozzávalók
Nokedlihez ·500g liszt ·10 tojás (2-3 a tésztához, 7-8 utána beleforgatni) ·2-3 csipet só ·víz Salátához: ·1 db fejes saláta ·savanyító lé (300g víz, 200g cukor, 100g ecet) Egyéb hozzávalók: ·só ·bors
Elkészítése
- Készítsd el a savanyító levet, a hozzávalókat egy lábasba téve forrald fel, majd hagyd kihűlni. Tálalás előtt forgasd bele a salátát, hogy az roppanós maradjon.
- A nokedli készítésének első lépése, hogy rakd fel a vizet. A tésztához keverd össze a lisztet, a tojásokat és a sót, majd fokozatosan adagold a vizet. Nem kell homogén tésztát kapnod, elég csak éppen összedolgoznod.
- Figyelj, hogy ne legyen se nem túl híg, se nem túl kemény. A híg tészta átfolyik a nokedli szaggatón, kemény tésztánál a szaggatás lesz nehézkes és a hosszú idő miatt megeshet hogy a nokedli első fele túlfő, míg a második fele nyers marad.
- A szaggatót nedvesítsd be, majd, szaggasd gyorsan, határozottan és körültekintően. Kevergesd, hogy ne ragadjon össze. Mikor felforr, figyelj, a hab ki ne fusson, főzd 3-5 percig, majd szűrjed le és hideg folyóvíz alatt öblítsd át.
- Kevés olajjal keverd össze, hogy ne ragadjon össze a tárolás során, és csak annyi nokedlivel folytasd az étel elkészítését, amennyi frissen elfogy. Ha az összes nokedlit azonnal felhasználod, ez a lépés elhagyható.
- Verj fel ízlés szerinti mennyiségű tojást kevés sóval és borssal. Langyos serpenyőben olvassz sok vajat, hogy kellően szaftos legyen és melegítsd át a nokedlit. Mikor már forró, vedd le a tűzről és csak ekkor add hozzá a tojásokat. A serpenyő és nokedli, valamint a vaj melege elég a tojásnak, hogy elkészüljön, de ne száradjon ki. Kevergesd folyamatosan, majd tálald is a hideg és roppanós salátával.
Séf tipp Neked
- Ez a savanyító lé arány tökéletes lehet akár uborka- vagy paradicsomsalátához is, ebben az esetben pihentesd a salátát fél napot hűtőben.
- Próbáld ki többféle ízű és erősségű ecettel is, mint például a Mézédes Málnafarm málna ecete. Ízesítheted továbbá hagymával, borssal, mustármaggal vagy friss fűszerekkel.
- Különböző lisztek használatával teheted még izgalmassá a nokedlit, legyen az őszi búza, teljes kiőrlésű vagy rozs liszt. Használhatod a tésztához Sudár Birtok fűszereket is.