15
nov
Szarvasgomba pestos szélesmetélt #séfaspejzből
Hozzávalók
Szarvasgombás Pestohoz:
·90g bazsalikom
·80g pirított fenyőmag
·110g sajt (eredetileg parmezán – grana padanó vagy pecorino)
·3 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·30-40g Szarvasgomba, Erdőkerülő
·2dl olíva olaj
·1dl Szarvasgombás olaj, Erdőkerülő
·8g Só
·2g Bors
A tésztához:
·1 csomag Hosszúmetélt 4 tojásos, Fitness Tészta
·2 fej vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1 evőkanál Házi vaj, TeBiKe
·2dl tejszín
·3-4evőkanál Pesto
·só, bors
Elkészítése
- A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A sajtot, fokhagymát és szarvasgombát lereszeljük. A többi kimért összetevővel együtt turmix gépben tetszőlegesen darabos vagy éppen homogén pestót készítünk.
- Felhasználásig tiszta üvegbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk és serpenyőben vajon üvegesre dinszteljük.
- Felöntjük tejszínnel és főzzük 5percet.
- Hozzáadjuk a pestót ízlés szerint, sózzuk és borsozzuk.
- Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a hosszúmetéltet, leszűrjük és a szószba rakjuk.
- Össze forraljuk, átkeverjük.
- Tálalásnál sajtot és friss szarvasgombát reszelhetünk rá.
Séf tipp Neked!
- Ízlés szerint változtathatunk a fűszernövény, olajos mag vagy a sajt fajtáján. A lényeg az ízek harmóniája. Készíthetünk például diós-csalános, mentás-mandulás, bazsalikomos-pisztáciás vagy napraforgós-spenótos-juhtúrós pestót is.
- Fontos, hogy tiszta üvegbe tároljuk a pestót. Ezt előtte „csírátlanítjuk” gőzzel sütőben vagy vízben kifőzve.
- Hűtőszekrényben 1-2 hétig eltartható, ezt főként a felhasznált sajt szavatossági ideje határozza meg. Jól fagyasztható viszont, akár adagonként jégkocka tartóban.
- Gyorsa alapja lehet tésztás ételeknek, kenhetjük pirítósra-melegszendvicsre-pizzára, tölthetünk vele húst, ízesíthetünk vele házi fűszervajat.
- Tésztás ételeknél a leggyorsabb készítési mód, mikor a tésztát csak pestóval keverjük össze serpenyőben és sajtot reszelünk rá.