08
nov
Szarvasgombás sós és édes nasi #séfaspejzből
Sós és édes nasival készült a #séfaspejzből Neked
Szarvasgombás burgonya chips
Hozzávalók
·5 db Sárga burgonya, Rábcakapi Biokertészet ·5 db Lilaburgonya, Rábcakapi Biokertészet ·2 db Édesburgonya, Ezerarcú Batáta ·2-3 evőkanál szarvasgombás olaj, Erdőkerülő ·Szarvasgombás só, Erdőkerülő ·Szarvasgomba, Erdőkerülő
Elkészítése
- A burgonyákat meghámozzuk és gyalu vagy szeletelőgép segítségével vékony szeleteket vágunk. 150 – 160 fokos olajban lassan ropogósra sütjük, papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.
- A kész chips-et tálba rakjuk, majd ízlés szerint meglocsoljuk szarvasgomba olajjal és megszórjuk szarvasgombás sóval. Óvatosan összeforgatjuk. Tálalásnál friss szarvasgombát is reszelhetünk rá.
Séf tipp Neked
- Nyugodtan készíthetjük egy fajta burgonyából is, csupán a többféle szín és íz izgalmasabbá teszi a sós nassolni valót.
- Ha nem lenne kedvünk és időnk a házi készítéssel, a natúr sós chipset is ízesíthetjük szarvasgombás olajjal, sóval és gombával.
- Nemcsak a chipset, bármilyen burgonyás köretet hasonló módon ízesíthetünk szarvasgombával legyen az sült krumpli vagy burgonya püré.
Szarvasgombás csokoládé trüffel
Maga az édesség neve is a szarvasgomba (truffle) nevéből ered, annak szabálytalan alakjára utalva. A mi verziónk elkészítve játékos módon, egész megjelenésében megtévesztésig hasonló lesz a szarvasgombához. Kiváló nassolni való akár otthon egyedül vagy vendégeknek.
Hozzávalók
·180g étcsokoládé, ChocoCard ·15g szarvasgombás vaj, Erdőkerülő ·30g tejszín ·50g hajdina ropogós ·20g szarvasgombás olaj, Erdőkerülő ·10g friss reszelt szarvasgomba, Erdőkerülő Forgatóhoz: ·150g hajdina ropogós ·10g friss reszelt szarvasgomba, Erdőkerülő ·3-4 szem aktív széntabletta
Elkészítése
- A hajdina ropogóshoz a hajdinát bő ízesített lében (zöldség alaplé, fekete tea, stb) 10 percet főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük majd tálcán kiterítve meleg helyen fél napig száradni hagyjuk. Mikor megszáradt, 180 fokos olajban sütjük 5 – 10 másodpercet. Papírtörlőn leszárítjuk.
- A trüffelhez ami szakszóval élve egy csokoládé ganache, minden összetevőt egy tálba mérünk és vízgőz felett megolvasztjuk. Folyamatosan kevergetve egyneműsítjük, azaz emulgeáljuk.
- Hűtőszekrényben pihentetjük egy órát. Mikor kidermedt szobahőmérsékleten tartjuk amíg szép lassan fel nem enged, kézzel adagolható és formázható nem lesz.
- 5-10g körüli szabálytalan trüffeleket formázunk egy tálcára, majd ismét hűtőszekrényben pihentetjük 30 percet míg megdermed.
- A forgatóhoz a széntablettát porrá törjük, majd a hajdina ropogóssal mozsárban durván darabosra őröljük.
A trüffelt 10 percet szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy a külsejéhez tudjon tapadni a forgató. Jól meghempergetjük benne, ha szükséges kissé formázhatjuk
Séf tipp Neked
- Az aktív szén bármely gyógyszertárban beszerezhető. Nem kell aggódni, kis mennyiségben nem okoz semmilyen emésztési zavart, viszont kiváló természetes színező.
- Akár házi gyúrt tészta színezésére is kiváló.
- A forgatóhoz hajdina ropogós helyett használhatunk más pirított magvat, például napraforgót, diót vagy mogyorót.
- Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható, viszont szobahőmérsékleten fogyasztva a legjobb.