16
máj
Fehér spárga krémleves, füstölt tokhallal, fürjtojással
Hozzávalók
·1 csomag fehér spárga, Šparglji
·0,5l tejszín
·200g vaj, TeBiKe
·1,5l zöldség alaplé
·2db vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·5cl fehérbor, Zelna Borászat
·kevés citromhéj és lé
·só, Pödör
·bors, Pödör
A tálaláshoz
·8db fürjtojás, Takács Judit
·1csomag füstölt tokhal, Panarini
·friss petrezselyem és sarkantyúka
Elkészítése
- A fehér spárga alsó negyedét levágjuk és a spárgákat megpucoljuk.
- A spárgát felkarikázzuk, a fejet és a felső negyedét félre tesszük levesbetétnek.
- A vörös és fokhagymát fél főre vágjuk.
- Forró lábasban habzó vajon megdinszteljük a vöröshagymát és fokhagymát.
- Felöntjük a borral és megdinszteljük kissé a spárgát is.
- Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kevés citromhéjat és levet.
- Felöntjük tejszínnel és az alaplével.
- A levesbetéthez a fürjtojásokat lobogó forró vízben 2 percig főzzük majd jeges vízben hűtjük ki és pucoljuk meg.
- Mikor a spárga puhára főtt, az alaplé majdnem fele pedig elfőtt leturmixoljuk.
- Tálalásnál a lágy fürjtojásokat a tányérba helyezzük és a vékony füstölt tokhal szeleteket rá hajtogatjuk.
- Friss petrezselyemmel és sarkantyúka levéllel frissítjük.
Séf tipp Neked
- A zöldség alaplevet megfőzhetjük a spárga alsó fás száraiból és a maradék zöldségrészekből.
- A vajjal és tejszínnel való főzés után turmixoljuk, selymes krémlevest kell kapnunk. Ha esetleg túl sűrű higíthatjuk, ha pedig kevésbé főzhetjük még.
- A lágy krémleves mellé izgalmas betét a füstölt hal és a lágy fürj tojás is, aminek folyós sárgája tovább gazdagítja a levest.
- Olajos magvakkal (pl.: dió) izgalmas roppanós textúrát is vihetünk a levesbe.