10
máj
Egészben sült pisztráng, citrusos vajas spárgával
Hozzávalók
·1 csomag egész pisztráng, Panarini
·1 csomag zöld spárga, Šparglji
·1db citrom
·1db fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·2 evőkanál vaj, TeBiKe
·2 evőkanál repce olaj, Biogold
·1 csokor friss citromfű
·Só, Pödör
·Bors, Pödör
Elkészítése
- A friss pisztrángot pikkelyezzük.
- Sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük. A hal hasüregét megtöltjük 1 gerezd citrommal és fokhagymával, meglocsoljuk olajjal, sózzuk és borsozzuk.
- Előmelegített sütőben 250 C fokon 16 percet sütjük.
- A friss spárga szárának alsó negyedét, ami fás levágjuk.
- Forró serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
- Félre húzzuk a serpenyőt, ráfacsarjuk a citrom levét és hozzá adjuk a vajat.
- Fél percig magas lángon serpenyőzzük, közben locsolgatjuk a citrusos vajjal.
- A halat egészben tálaljuk hideg citrom gerezddel, a spárgát meglocsoljuk a citrusos vajjal és megszórjuk friss durvára vágott citromfűvel.
Séf tipp Neked
- A friss pisztrángot könnyen felismerhetjük kellemes hal illatáról, tiszta szeméről és élénk piros kopoltyújáról.
- A pikkelyezés fontos, mivel a hal bőre ropogósra sütve igazán kiváló ezen ront, ha pikkelyeket hagyunk rajta.
- A halat ki is filézhetjük és szálkázhatjuk. (ehhez is lesz majd video) Ilyenkor langyos teflonserpenyőben kevés olajon, majd magas lángon sütjük 1-2percet. Mikor a hal húsa 80%-ra elkészül átfordítjuk és még 20-30 másodpercet sütjük. Akkor tökéletes, ha a bőre egyenletesen ropogósra sül a hús pedig omlós és szaftos.
- A friss és zsenge zöld spárgát nem kell pucolni csupán az alsó fás szárat levágni, vagy a két végét megfogva eltörni. Ilyenkor ott törik, ahol elválik a fás és még zsenge szár.
- A spárga jól fűszerezhető még friss metélő hagymával, tárkonnyal, vaníliával, chilivel, kakukkfővel, petrezselyemmel, gyömbérrel és bazsalikommal is.