20
jún
Petrezselymes borsófőzelék, füstölt tokhallal
Hozzávalók
·2kg borsó, Termelői héjas borsó
·2l zöldség alaplé
·2 csokor petrezselyem
·3 fej vöröshagyma
·3 gerezd fokhagyma
·3 evőkanál olaj, Biogold
·1 dl száraz fehérbor, Zelnaa
·kevés friss gyömbér
·só, bors
·1 csomag füstölt tokhal, Panarini
·1 üveg máriatövismag olaj, Batha-Porta
Elkészítése
- A borsót megfejtjük, a petrezselyem leveleit lecsipkedjük.
- A vöröshagymát finomra a fokhagymát pedig apró kockákra vágjuk.
- Forró lábasban olajon megdinszteljük a hagymákat.
- Megfuttatjuk rajta a borsót és felöntjük a fehér borral és rá reszeljük a friss gyömbért.
- Hozzáadjuk az alap levet, sózzuk borsozzuk.
- Forrás után 5-10perc alatt készre főzzük.
- A borsó háromnegyed részét szűrő kanállal kivesszük, a lábasban maradó részhez adjuk a levelek háromnegyedét és homogén krémes állagúra turmixoljuk, azaz önmagában sűrítjük a főzeléket.
- Hozzáadjuk a félretett borsót, felforraljuk és utánízesítünk ha szükséges.
- Füstölt tokhallal, friss petrezselyem levéllel és pár csepp máriatövismag olajjal tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A megfejtett borsó héjából, petrezselyem szárából és hagyma küldő leveleiből zöldség alaplé készíthető.
- Hasonló technológiával (önmagában való sűrítéssel) elkészítjük a főzelékünket más zöldségből is, például cukkiniből.
- Ha a főzelékünk túl híg lenn turmixolás után, egy evőkanál keményítőt keverjünk ki hideg vízzel, adjuk hozzá és forraljuk fel.
- Feltétnek választhatunk tojást is, akár többféleképpen megfőzve.
- Fogyaszthatjuk melegen, de nyári napokon hidegen is igazi frissítő lehet az élénk színű és friss ízű könnyed borsófőzelék egy hideg uborka vízzel kísérve.