13
jún
Epres-Bodzás tejberizs és Bodza szörp
Hozzávalók
·1,5l tej
·15db friss bodza virág
·25dkg fehér rizs, Rábcakapi Biokertészet
·10dkg vaj, TeBiKe
·4 evőkanál kristálycukor
·1 csomag vaníliás cukor
·fél citrom leve és héja
·1 doboz friss termelői eper
·1 csipet só
·1 üveg bodza szörp, Spájz
·1 üveg szóda, Xoda
Elkészítése
- A bodzás tejhez felforraljuk a tejet, hozzá adunk 10 db bodza virágot és lefedve pihentetjük 30 percet.
- Meleg lábasban habzó vajon megfuttatjuk a rizst egy csipet sóval.
- Felöntjük a bodzás tejjel, hozzá adjuk a cukrot és vaníliás cukrot és kevergetve puhára és krémesre főzzük.
- Hozzáadjuk egy fél citrom reszelt héját és kifacsart levét. Hagyjuk kihűlni.
- Az epret megmossuk, a szárakat levágjuk és tetszés szerint felvágjuk, majd kevés bodza szörppel összekeverjük.
- Meleg nyári napokon hidegen tálaljuk a tejberizst, a bodzás eperrel és friss bodza virággal.
- Kísérőnek bodza szörpöt adhatunk szódával és friss virággal.
Séf tipp Neked
- A bodza virág gyűjtésnél fontos szempont, hogy lehetőleg tiszta helyről szedjük, azaz ne legyen bogaras/levél tetves az alja és minél távolabb szedjük forgalmas utaktól. A friss bodza virágot, ha szép és tiszta, ne mossuk meg, azzal ugyanis az ízt adó illatos virágport mossuk le.
- A citrom savassága fontos, hogy kiemelje a virág ízét. A citrus viszont lehet citrom helyett lime, meyer citrom vagy yuzu is.
- Izgalmas hideg/meleg játékot vihetünk a desszertbe, ha a hideg tejberizst meleg eper raguval tálaljuk. Ebben az esetben az epret forraljuk fel a bodza szörppel.