28
jún
Kovászos uborka
Hozzávalók
·3 kg uborka
·4 szelet kovászos kenyér , Műkedvelő Kenyérmanufaktúra Rábapaty
·3 gerezd fokhagyma
·1 csokor kapor
·10 szem fekete bors
·3l víz
·60g só
Elkészítése
- Az üveget kifőzve vagy sütőben gőzölve sterilizáljuk.
- Az uborkákat alaposan megmossuk.
- A két végéből 1-1 centiméteres darabot levágunk, majd felállítva hosszában és keresztben is bevágjuk a kétharmadáig.
- Langyos vízből 2%-os sóldatot készítünk, ehhez 3l vizet kikeverünk a súlyához képest 2%, azaz 90g sóval.
- Az üvegben rétegezve rakjuk a 2 szelet kenyeret, az élére állított uborkát, közé szórva a fokhagymát és borsot, majd a kaprot és ismét a kenyeret.
- Felöntjük a sóoldatos vízzel, csészealjjal vagy fóliával lefedjük a tetejét és egy tálcán napos helyen hagyjuk kovászolódni 2-4 napot.
- Ha elkészült az uborkát átöblítjük, a levét pedig rászűrjük és hűtőben tároljuk.
Séf tipp Neked
- Az üveget tartsuk meleg, de ne folyamatos tűző napon. Abban az esetben az uborka nagyon megpuhul.
- Ízesíthetjük kedvünk szerint friss fűszerekkel (citromfű, citromnád, borsika fű), tormával, borsokkal (szegfű vagy rózsa bors).
- Ugyanezzel a technológiával kovászolhatunk más zöldséget is, például káposztát és spárgát is.