02
máj
Spenótos juhtúrós Quiche
Hozzávalók
A tésztához:
·250g búzaliszt liszt, Celldömölki malom
·70g vaj, TeBiKe
·50g mangalica zsír, Mákfai Mangalica Farm
·2 tojás, Rácz Sándor
A töltelékhez:
·500g juhtúró, TeBiKe
·200g spenót, Rábcakapi Biokertészet
·100g aszalt paradicsom,
·100g tejszín
·4 tojás, Rácz Sándor
·2db vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·4 gerezd fokhagyma
·Só, bors
·1db füstölt sajt, TeBiKe
·1 doboz vegyes csíra, Gaál Judit
Elkészítése
- A hideg vajat és mangalica zsírt elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzágyúrjuk a tojást míg sima homogén tésztát nem kapunk. Hűtőben pihentetjük 30 percet.
- A vöröshagymát félfőre, a fokhagymát szeletekre vágjuk.
- Forró serpenyőben az aszalt paradicsom olaján megfuttatjuk a hagymát, fokhagymát, majd a spenótot is. Sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez a juhtúrót villával kissé áttörjük, vagy krumplinyomón áttörjük a felét.
- Az aszalt paradicsomot durván összevágjuk, a sajtot lereszeljük.
- A tésztát enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, a pite formához képest 5 centivel nagyobb sugarú kör alakban.
- A pite formát (amit én használtam 25cm széles 5cm magas volt) kibéleljük a tésztával. Az alját villával megszurkáljuk, a szélén a kilógó darabokat levágjuk.
- A töltelékhez a tojásokat felverjük, hozzá keverjük a tejszínt, a dinsztelt hagymás spenótot, aszalt paradicsomot, a reszelt sajt egyharmadát, sót és borsot.
- A tölteléket a tésztával bélelt pite formába öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a maradék sajttal.
- Alsó-felső sütés 190 C fokon 50 percet sütjük.
- Hidegen és melegen is tálalhatjuk némi csírával.
Séf tipp Neked
- A Quiche (ejtsd: kis) a francia konyha sós pitéje. Omlós tészta, gazdag, de minden esetben tojás alapú (zöldséges, húsos vagy halas) töltelékkel.
- Mivel a tészta sok zsiradékot tartalmaz ezért a pite formát nem kell vajazni/zsírozni, sütés után szépen elválik a formától.
- A tölteléket szabadon alakíthatjuk a tojásos tejszínes alap mellett akár füstölt szalonnával, darált angus hússal vagy hallal is gazdagíthatjuk.