06
dec
Hideg stefánia vagdalt, Waldorf saláta #séfaspejzből
Hozzávalók
Stefánia vagdalthoz:
·1 kg Angus darált marhahús, Szélessy Birtok ·2 fej vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet ·6+4 db tojás, Rácz sándor ·250 g kovászos kenyér, Műkedvelő Kenyérmanufaktúra Rábapaty ·5-6 gerezd Fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet ·15 dkg Füstölt mangalica szalonna, Mákfai Mangalica ·1 evőkanál Fűszerpaprika, Fajszi Fűszerpaprika Manufaktúra ·1 csipet Kakukkfű, Sudár Birtok ·Só, bors Waldorf salátához: ·25 dkg zeller, Rábcakapi Biokertészet ·25 dkg alma, Rábcakapi Biokertészet ·15 dkg dió, Vasi Dióbirtok ·10 dkg szőlő ·20 dkg majonéz ·1 db citrom ·1 csomag madársaláta
Elkészítése
- A füstölt mangalica szalonnát vágjuk apró kockákra, a vöröshagymát apróra, a fokhagymát szeleteljük vékonyra.
- Langyos serpenyőben hagyjuk a szalonnát üvegesre melegedni, amíg kiengedi a zsírját. Hozzáadjuk a hagymákat és a kakukkfüvet. Közepes lángon, néha kevergetve aranybarnára pirítjuk. Félre tesszük kihűlni.
- Hat darab tojást főzzünk meg forrástól számított 8 percig majd hűtsük ki.
- A kovászos kenyeret vágjuk kockákra és áztassuk tejbe. Mikor megszívta magát enyhén nyomkodjuk ki.
- Egy tálban keverjük össze a darált húst, hagymás mixet, tejben áztatott kenyeret és a maradék 4 tojást. Adjuk hozzá a sót, borsot és fűszer paprikát. Keverjük össze alaposan.
- Egy őzgerinc vagy kenyér formába vágjunk méretre zsírpapírt és helyezzük bele.
- Az első réteg húst a forma egynegyed magasságáig egyenletesen oszlassuk el.
- Középre egy sávban rakjuk bele a tojásokat.
- A maradék hússal töltsük ki a köztes helyet, illetve a tojások fölé szintén eloszlatjuk a maradék húst.
- Alufóliával lefedjük, sütőlemezre téve 180C fokos sütőben sütjük 50 percet.
- A Waldorf salátához a megpucolt zellert és almát gyufaszál alakúra (azaz juliennere), a diót durvára, szőlőt karikákra vágjuk. A dióból és a szőlőből egy keveset rakjunk félre a saláta tetejét díszíteni.
- Összekeverjük a lereszelt citromhéjjal és a kifacsart levével és a majonézzel.
- Hozzáadjuk a salátát és óvatosan összeforgatjuk
Séf tipp Neked:
- A darált húst már a főzés legelején vegyük ki szobahőmérsékletre hasonlóan a steak sütéshez. Sütésnél nem mindegy, hogy az 20 fokos vagy 5 fokos maghőmérsékletről indul.
- A szalonnás hagymás mixet hagyjuk kihűlni, melegen a húshoz adva kicsapódna a fehérje.
- A tojásokat szintén hidegen, könnyeben pucoljuk. A téli időszakban gyors megoldás lehet a párkányt vagy teraszt „sokkoló hűtőnek” használni, persze kellő körültekintéssel.
- A sütőpapír elég, ha a forma alját és két hosszabbik szélét fedi. Így kihűtve a két rövidebb oldalon spatulával megmozgatva egy mozdulattal ki tudjuk fordítani.
- Sütés után a vagdaltat szintén hűtsük ki, hogy a benne lévő ízes zsírok szépen el tudjanak oszolni. Szeletelni is szebben lehet hidegen, de természetesen melegen is fogyasztható.
- A salátánál, ha lassabban vágunk érdemes elsőnek a citrommal kezdeni. A levével időnként összeforgatott alma és zeller így nem barnul meg.
- Madár saláta helyett használhatunk bármilyen más salátát. A végén forgassuk össze a majonézes alappal, vagy csak tálaljuk rá, hogy ne „törjön” össze és friss ropogósak maradjanak a levelek.