08
szept
Cukkini főzelék #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kg cukkini ·1 csomag gomolya sajt ·2 fej vöröshagyma ·2 csokor friss kapor ·tökmag és tökmagolaj ízlés szerint ·só ·bors ·citrom vagy lime
Elkészítése
- A cukkiniket mosd meg! A végeit vágd le, majd hosszában negyedeld és ha szükséges, a magházat vágjad ki. Nem pucold meg! A szép zsenge héj és a friss kapor adja majd az élénk zöld színt.
- A cukkini egyik felét darabold fel és forró olajon a félfőre vágott hagymával együtt pirítsd. Dobd rá a megmosott kaprot, ha szép zsenge, akkor szárastól (a tálaláshoz rakhatsz félre pár szebb levelet és kapor virágot).
- A másik felét, ha időd engedi gyufaszálnyira (szakszóval: julienne-re) vágjad vagy, ha nem káposzta reszelőn is lereszelheted.
- Forró serpenyőben olajon hirtelen pirítsd meg! Sózd, borsozd majd a cukkini krémhez kevered. Kóstolgasd, és ha szükséges, után ízesítsd! Pikánssá teheted némi citrom vagy lime héjjal és lével.
- A gomolya sajtot egy centi vastag szeletekre vágjad, majd forró serpenyőben pirítsd meg. Ügyelj arra, hogy ne mozgasd csak mikor átfordítod a sajtot.
- Tálalásnál szórd meg pirított tökmaggal, locsold kevés tökmagolajjal! Díszítésnek használhatsz friss kapor levelet vagy virágot.
Séf tipp Neked:
- A főzelékünket nem klasszikus módon készítjük, hanem “önmagával” fogjuk sűríteni. Ez azt jelenti, hogy a cukkini egyik felét krémesíteni fogjuk, a másik felét pedig darabolni és serpenyőben pirítani. A kettő egyvelege adja a főzelékünket. Így nemcsak finomabb és intenzívebb, de egészséges és mindenmentes is lesz.