21
jan
Tzaziki, házi pita
Hozzávalók
a tzazikihez:
· 500g uborka
· 500g joghurt
· 2 gerezd konfitált fokhagyma, A Fűszeres Lány
· 15g olívaolaj, Honest Toil
· 15 g friss zöld (kapor, menta, petrezselyem)
· ¼ citrom leve
· só, Pödör
· Malabár bors, Pödör
a pitához:
· 500g finomliszt, Celldömölki Malom
· 250g víz
· 125g élesztő
· 12g só, Pödör
· 6g cukor, Pödör
a tálaláshoz:
· Olívaolaj, Honest Toil
· Kalamata olívabogyó, Honest Toil
Elkészítése
- A joghurtot már előző este tegyük fel nedves textil pelenkával bélel szűrőre, így a savó lecsöpög a joghurtunk pedig zsíros és krémes lesz, jobb, mint a legjobb görög joghurt.
- Az uborkát lereszeljük enyhén lesózzuk és hagyjuk 45 percet pihenni, majd nyomkodjuk ki a levét.
- A friss zöld fűszereket vágjuk finomra.
- Összekeverjük a csöpögtetett joghurttal, ízesítjük, majd hűtőben hagyjuk pihenni.
- A pitához az élesztőt, sót és cukrot elkeverjük a kézmeleg vízben.
- A liszthez adjuk az élesztős vizet és homogén, lágy kenyértésztát gyúrunk belőle.
- Konyharuhával letakarva egy órát pihentetjük.
- Lisztes kézzel 6-8 golyót formázunk, ezeket fél centiméter vastagra nyújtjuk és 15 percet pihentetjük.
- 250C fokra előmelegített sütőben, zsírpapíron vagy olajozott tepsin oldalankét 2-3 percet sütjük, majd tálba szedjük és letakarva hagyjuk kihűlni.
- Tálalásnál locsoljuk meg olíva olajjal, külön tálkában adjuk mellé a pitát és az olíva bogyót.
Séf tipp Neked
- Előre jül elkészíthető, de időigényes fogás a joghurt csepegtetés miatt (4-6 óra legalább). Gyengébb minőségű joghurtnál számoljunk a savó veszteségnél 50%-ot. Ha időnk nem engedi készítsük minél jobb minőségű sűrű görög joghurtból.
- A friss zöld fűszernövényeket használhatjuk akár vegyesen is.
- A sűrű joghurt és kinyomkodott uborka miatt lesz a tzaziki is sűrű és krémes.
- Az uborka levet akár a reggeli mellé használhatjuk juice vagy smoothie alapnak.
- Fontos a pitákat letakarva hagyjuk kihűlni különben megkeményedik.