14
jan
Humusz, házi tortilla
Hozzávalók
a humuszhoz:
· 500g csicseri borsó, Ezerarcú Batáta
· 2 citromhéja és leve
· 4 gerezd konfitált fokhagyma, A Fűszeres Lány
· 40g olívaolaj, Honest toil
· 40g tahini (szezámmag paszta)
· 5g római kömény
· só, Pödör
· bors, Pödör
a tortillához:
· 250g búzaliszt, Celldömölki
· 150g víz
· 70g házi vaj, TeBiKe
· 2g sütőpor
· 7g só, Pödör
Tálaláshoz:
· 2-3 evőkanál csicseri borsó, Ezerarcú Batáta
· Friss petrezselyem
· Olívaolaj, Honest Toil
· Kalamata olívabogyó, Honest Toil
· Aszalt paradicsom, BanyaErdő
· Friss paradicsom
· Lilahagyma, Rábcakapi Biokertészet
Elkészítése
- A tortillákhoz minden száraz hozzávalót a konyhai robotgépbe teszünk, hozzáadjuk a kézmeleg vizet és alacsony fokozaton 10 perc alatt homogén tésztát gyúrunk.
- 10 részre osztjuk a tésztát, amit kigolyózunk és konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni 1 órát.
- A humuszhoz, ha nyers csicseri borsóból készül főzzük elő, ha üvegesből csak öntsük le a levét (keveset tegyünk félre tálaláshoz) és minden összetevővel együtt turmixoljuk krémesre.
- Mikor a humusz kellőképp krémes, kóstoljuk meg és ha szükséges ízesíthetjük még.
- A tészta gombócokat lisztezett deszkán nyújtsuk a lehető legvékonyabbra. Egy nagy teflon serpenyőt forrósítsunk fel. A száraz serpenyőbe tett tészta körülbelül oldalanként fél perc alatt megpirul és helyenként felpuffad/megemelkedik.
- A megmaradt csicseri borsót pirítsuk meg kevés olajon és sózzuk.
- Tálalásnál a humuszt szórjuk meg a pirított csicseriborsóval, friss petrezselyemmel, locsoljuk meg olíva olajjal. A meleg tortillát külön tálaljuk.
- Mellé adhatunk még olíva olajat mártogatni, kalamata olíva bogyót, friss és aszalt paradicsomot és apróra vágott lilahagymát.
Séf tipp Neked
- A humusz igazi közösségi fogás, amit az asztal közepére tálalva mindenki maga szed és azzal eszi, amivel kedve tartja. Felhasználása sokrétű. Ehetjük hidegen, melegen, szendvics krémként, tészta szószként, ízesíteni pedig kedvünkre szabad!
- A laktató és változatosan elkészíthető humuszt készíthetjük tahini helyett bármilyen magkrémmel, vagy akár mi is készíthetünk saját magkrémet dióból, mogyoróból, fenyőmagból. Ehhez csupán egy erős botmixer szükséges. Magas falú kancsóba turmixoljuk le 100g olajos magvat ½ kiskanálnyi lehetőleg saját magolajával és egy csipet tengeri sóval.
- A humusz jó kísérője a fűszer paprika és a különböző csírák is.
- Pirítóssal, friss kovászos kenyérrel vagy kiflivel tálalva is szuper választás.