Fekete Lencse főzelék, mangalica kolbász, kovászos kifli
Hozzávalók
· 500g beluga lencse
· 1l zöldség alaplé
· 1üveg APA sör, Vaskakas
· 150g mangalica füstölt szalonna, Mákfai Mangalica
· 150g mangalica füstölt sonka, Szélessy Birtok
· 4 fej vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
· 5 gerezd konfitált fokhagyma, A Fűszeres Lány
· 1 üveg aszalt paradicsom, Banya Erdő
· 1 teáskanál mustár, Pödör
· 1 teáskanál Vikica fűszerpaprika, Fajszi
· 100g házi tejföl, TeBiKe
· 100g búzaliszt, Celldömölki Malom
· 3 db babérlevél
· tengeri só, Pödör
·Fekete penja bors, Pödör
Feltétnek és tálaláshoz:
· 1 csomag mangalica kolbász, Szélessy Birtok
· 1 csomag koktél paradicsom
· 1 csokor friss fodros petrezselyem
· 5db kovászos kifli, Műkedvelő Kenyérmanufaktúra Rábapaty
· 1 doboz Vaskakas sörválogatás
Elkészítése
- A vöröshagymát apróra, a füstölt mangalica szalonnát és sonkát pedig apró kockákra (brunoas) vágjuk.
- A konfitált fokhagymát és aszalt paradicsomot egy szűrőn lecsepegtetjük, a hagymából fokhagyma nyomóval krémet készítünk, a paradicsomot szintén brunoasra vágjuk.
- Forró lábasban a lecsepegtetett fokhagyma és aszalt paradicsom olaján megdinsztlejük a vöröshagymát, fokhagymát, aszalt paradicsomot.
- Hozzáadjuk a szalonnát és sonkát és mepirítjuk.
- A megpirult alapon megfuttatjuk a lencsét, hozzákeverjük a fokhagyma krémet és a mustárt.
- A babérlevelet meggyújtjuk egy pillanatra, majd eloltva a főzelék alaphoz adjuk.
- A sört és zöldség alaplevet szakaszosan 3-4 részben adjuk a főzelékhez, körülbelül 30 percet fűzzük.
- Magyaros habarást készítünk. A tejfölt kikeverjük a fűszerpaprikával és liszttel. Hőkiegyenlítést végzünk, vagyis 3-4 kanállal a főzelék alapból a rántásba merünk és minden kanál hozzáadása után csomómentesre keverjük. Az immár meleg langyos rántást a főzelékhez adjuk és elkeverjük.
- Forrástól számítva 5 percet főzzük, sózzuk, borsozzuk, mikor kész levesszük a tűzről.
- A mangalica kolbászokat 200 C fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük.
- A friss paradicsomot cikkekre, a friss fodros petrezselymet durvára vágjuk.
- Tálalásnál a krémes főzelékre helyezzük a sült kolbászt, megszórjuk a friss paradicsommal és petrezselyemmel.
- Meleg kovászos kiflivel és hideg sörrel kínáljuk.
Séf tipp Neked
- A beluga lencse a legnemesebb apró szemű hüvelyes amivelegy klasszikus étel is különlegessé tehető. Nevét arról kapta, hogy mikor megfő, gömbölyded alakja a tokhal félék aranyárban mért kaviárjához hasonló. Beáztatni nem szükséges, hamar elkészül és nehezebben fő szét klasszikus barna társaihoz képest.
- Zöldség alaplé helyett főzhetjük természetesen vízzel. A sör nagyon jó ízesítő az ételükhöz, de ha akad füstölt alaplevünk (amivel a bableves is kiváló) vagy egy kis maradék húsleves igazán ízbombává tehetjük a főzelékünk.
- Fűszerezhetjük zöldfűszerekkel (kakukkfű, majoránna, lestyán) de jól állnak az ételnek a pikáns fűszerkeverékek (indiai garam masala, bbq) és a csípős is ( chili).
- Feltét ként a kolbász szeletelve is piríthatóserpenyőben, kerülhet rá virsli és pluszban egy nagy kanál hideg tejföl is.