06
ápr
Skót tojás fürjtojásból, mákolajos salátával és céklás tormával
Hozzávalók
Hozzávalók a skót tojáshoz:
·500g darált angus hús, Szélessy Birtok
·100g füstölt szalonna, Mákfai Mangalica Farm
·1 doboz fürjtojás, Kisköves Fürjtojás Takács Judit
·1 teáskanál mustár
·1 kávéskanál fűszerpaprika, Fajszi Paprika Manufaktúra
·2 db vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·4 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1 csipet zöld fűszerkeverék, Sudár Birtok
·só, bors
·1 doboz tojás, Rácz Család termelői tojás
·2-3 maréknyi liszt, Celldömölki malom
·500g panko morzsa
Hozzávalók a salátához:
·1 db fodros saláta
·1 doboz vegyes csíra, Gál Judit
·1 üveg céklás torma, Heit torma
·2-3 evőkanál mákolaj, Batha-Porta
Elkészítése
- Az apró kockára vágott füstölt szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, hozzá adjuk a finomra vágott vörös és fokhagymát, majd megpirítjuk.
- A fürj tojásokat lobogó forró vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük és hagyjuk alaposan kihűlni.
- Mikor kihűlt a szalonnás pirított hagymánk összekeverjük a darált angus hússal, ízesítjük sóval borssal, fűszerpaprikával, mustárral és zöldfűszer keverékkel.
- A fürj tojásokat megpucoljuk és a darálthúsból formázott kis pogácsába csomagoljuk.
- Bécsi panírban, azaz liszt-tojás-morzsa forgatjuk és 180 C fokos olajban aranybarnára sütjük.
- A salátát hideg vízben átmossuk és lecsepegtetjük, majd összekeverjük a vegyes csírákkal és egy kevés mák olajjal.
- Céklás tormával tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A skót tojás a brit konyha emblematikus fogása, kissé hasonló a hazai klasszikus Stefánia vagdalthoz. Húsvét után izgalmas könnyítő fogás lehet salátával.
- A skót tojás akkor tökéletes, mikor az olajban sütés után is folyós a tojássárga. Persze készülhet tyúktojásból is, ezesetben viszont változik a tojás főzési ideje.
- Kedvünk szerint bátran fűszerezhetjük a darált húst, de adhatunk hozzá kolbászhúst is, megpucolva a szalonnához hasonlóan előkészítve.
- A tojások “becsomagolásához” formázzunk apró hús pogácsát. Lapítsuk ki a tenyerünkkel, majd lehetőleg egyenletesen, óvatosan fedjük be vele a tojást.
- A céklás torma mákolajos salátával izgalmas íz pár, de kedvünkre ízesíthetjük más ecetekkel és olajokkal is.