Húsvéti reggeli: Tojás krém, sonka főzés és egyéb ötletek
Húsvét, pészah, passover, easter, oster…
A mozgó ünnep neve minden nemzet kultúrájában más és más, viszont mindenhol egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott ünnepekkel, melyek szimbolizálják az újjászületést és feltámadást. Itthon pedig az ünnepet megelőző negyven napos böjt végét is.
Főbb szimbólumai mind jelentéssel bírnak. Míg a barkának gyógyító és házakat megóvó erőt tulajdonítanak, a bárány Krisztusi áldozatot, a torma szenvedését és a gonosz elűzését, a nyúl a termékenységet, a tojás az újjászületést jelképezi.
Sokak számára a legjobb dolog a húsvétban: a REGGELI! Frissen sült kalács, kenyér, sonka, tojás, torma, hagyma, azaz régi magyar nevén összegezve a nagy evést: Kókonya.
Szimbolikus jelentésein kívül a reggeli alkotóelemei evidensek is, hiszen a téli időszakban készült sonkák elkészültek, a tavasz első állatai a bárányok már legelhetnek, a hétköznapi kovászos kenyér ünnepi verziója a kalács, illetve a főtt tojás pedig kellőképpen ellensúlyozza a torma csípősségét.
Habár a húsvéti csomagunkban minden adott az igazi ünnepi reggelihez, a tojás elkészítéséről pedig esett már szó és a medvehagyma szezonban készült dolgokat (pl.: pesto) se feledjük a menü összeállításnál. Pár könnyen elkészíthető kiegészítővel viszont még izgalmasabbá tehetjük a közös étkezést.
Sonka főzés
A sonkát főzés előtt érdemes egy éjszakára hideg vízben áztatni, majd folyó víz alatt átmosni. Ezután gyöngyözve forró vízben (ami körülbelül 94C fokos) kilogrammonként számolva egy órát főzzük. A főzővízbe kerülhet 1 fej vörös és fokhagyma, babérlevél, bors vagy zöldfűszerek is. Mikor a főzési idő letelt és a húsvilla könnyedén átcsúszik a sonkán, saját levében hagyjuk kihűlni. A főző lé pedig igazi kincs, amit elrakhatunk hűtőbe, esetleg a fagyasztóba is. Kiváló alaplé bableves vagy főzelék készítéséhez.
Savanyított lilahagyma
Hozzávalók:
- 500g lilahagyma
- 1dl málna ecet
- 200g kristálycukor
- 3dl víz
Elkészítés:
- A lilahagymákat megtisztítjuk és félfőre vágjuk, a lehető legvékonyabb de egyenletes szeletekre és tálkába rakjuk.
- A savanyító léhez az ecetet, cukrot és vizet felforraljuk.
- A forró savanyítólevet a hagymákra öntjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben tároljuk.
Séf Tipp Neked:
- A különbőző ecetekkel izgalmas savanyítóleveket készíthetünk, legyen az natúr 10%-os vagy a sajátkezüleg elrakott medvehagyma ecet.
Tojáskrém
Hozzávalók:
- 10db tojás
- 100g házi tejföl
- 100g házi vaj
- 1 evőkanál mustár
- 1db vöröshagyma
- 1 doboz lucerna csíra
- só
- bors
- Friss medvehagyma, vagy petrezselyem
Elkészítése
- A keményre főzött tojást sajtreszelő lereszeljük vagy késsel apró kockára (brunoas) vágjuk.
- A vajat a mustárral és a tejföllel habosra keverjük. Sózzuk, borsozzuk.
- Hozzá keverjük a tojásokat, az apróra vágott vöröshagymát és friss medvehagymát vagy petrezselymet.
- Friss csírával tálaljuk.
Séf Tipp Neked:
- A tojáskrémhez használt hagymát mangalica zsíron karamelizálhatjuk, vagy esetleg használhatunk bele lecsepegtetett savanyított lilahagymát is.