Leírás
Laskagomba Gano-Vital-0,5kg
Laskagomba Gano-Vital termelői zöldsége.
Vegyszermentes környezetben termelt, a Zalai-dombság szívében.
A laskagomba rövid tönkkel kapcsolódik az élő vagy elhalt lombhullató fák törzséhez. Kalapja húsos, formája a tengeri kagylóra emlékeztet és átmérője akár a 15 cm is elérheti. felszíne viaszos, színe pedig a kékesszürke, de később hús színűre vagy barnára is változhat. A fiatal gomba kalapját szokták leszedni, mert annak húsa még fehér és rugalmas.
Általános jellemzői
Sejtfalának kitin tartalma alacsony, ezért könnyen emészthető. Fehérjének összetétele nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz. Zsírban és szénhidrátban kevés, ezért mint a legtöbb ehető gomba a laskagomba is kalóriaszegény.
A kínai orvoslásban az erek regenerálására is használják. Előnyei közé sorolható még, hogy a táptalajban lévő toxinok felhalmozására egyáltalán nem hajlamos. Ezeken felül pedig még az is bizonyos, hogy hozzá hasonló mérgező gomba nincsen, ezért biztonságosan fogyasztható akár még a vadon termő laskagomba is.
Tippek a felhasználáshoz
A laskagombát nem kell pucolni, egyszerűen le kell vágni a keményebb tönkjeit. Vannak akik megmosni sem szokták, csak megtörölgetik. Édeskés ízű gomba. Egyesek szerint íze kicsi hasonlít az osztrigához, mások inkább ánizsosnak találják. Változatos fogásokat készíthetünk belőle, felhasználásának csak a képzelet szab határt.
Farkas Richárd a #séfaspejzből receptje és videói között is találsz tippeket az elkészítéséhez.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.