
09
máj
Édesburgonyás nudli, pirított laska gombával, tökmaggal és olajjal
Hozzávalók
Nudlihoz: ·500 g édesburgonya ·350 g liszt ·1 evőkanál kukoricakeményítő ·15 dkg vaj ·3 csipet tárkony ·1 tojás ·ízlés szerint só Körítéshez: ·500 g laskagomba ·3 csipet kakukkfű ·3 evőkanál tökmag ·tökmagolaj ·natúr sajt
Elkészítése
- A megmosott édesburgonyát só ágyon mérettől függően 170 Celsius fokon 45-60 perc alatt puhára sütjük. Ezt késsel szurkálva ellenőrizzük. Mikor a kés átcsúszik a burgonyán, mint forró kés a vajon, elkészült.
- A tésztához a megpucolt és langyos édesburgonyát összedolgozzuk a tojással, liszttel, keményítővel, tárkonnyal és a sóval.
- Tetszés szerinti formára vágjuk, pödörjük vagy sodorjuk. Nagyjából legyenek egyforma méretűek, ez fontos a főzés idejének szempontjából.
- Gyöngyöző forrású sós vízben főzzük 4-5 percig. Ez az egyedi méret miatt változhat, érdemes pár szem nudlival kipróbálni. Leszűrjük, hideg vízzel átmossuk.Így is fogyasztható, ilyenkor érdemes kevés olajjal átforgatni, hogy ne ragadjon össze. Érdemes forró serpenyőben egy kanálnyi olajon pirítani. Itt figyeljünk arra, hogy a lehető legjobban szárítsuk le a nudlikat. Ellenkező esetben nagyon fröcsögni fog a forró olajban.
- A gombákat megtisztítjuk, daraboljuk. Forró serpenyőben megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A tökmagot egy teáskanálnyi tökmagolajjal megpirítjuk, folyamatosan kevergetve meg ne égjen. Mikor megdagad, szép élénk zöld pirult színű és pattog elkészült. Szintén forró serpenyőben olajon aranybarnára pirítjuk a nudlikat, hozzá adjuk a gombát és tökmagot és átforgatjuk.
- Tálalásnál meglocsolhatjuk egy kevés tökmagolajjal, reszelhetünk rá sajtot és megszórhatjuk mikrozölddel.
Séf tipp Neked!
- Fontos, az édesburgonya ne legyen túl meleg! Egyrészt, tudjunk vele dolgozni másrészt pedig, hogy ne „süsse” meg a tojást. Reszelhetünk bele sajtot is. Feszes, formázható állagú tésztát gyúrunk, ha szükséges adhatunk még hozzá lisztet. Kóstoljuk, ha szükséges után ízesítünk.
- Sodorhatunk hosszú, ujjnyi tészta csíkokat, amiket aztán 1 centiméterenként felszeletelünk, gyúrhatunk kis gombócokat vagy ezeket tovább formázhatjuk nudlikká.
- Remekül tárolható fagyasztóban akár dobozban, akár zacskóban. Ehhez a nudlit kicsit bátrabban lisztezzük egy tálcán, forgassuk át, majd tegyük egy estére fagyasztóba. Másnap már csak csomagolni kell, és bármikor elő véve gyorsan elkészíthető, variálható különböző szószokkal, zöldségekkel vagy éppen hússal. Használható egytálételnek, de köretnek is kiváló.