08
márc
Medvehagyma krémleves mangalica sonkával és fürjtojással #séfaspejzből
Hozzávalók
·1 kis csokor medvehagyma
·5 db sárga burgonya, Rábcakapi Biokertészet
·3 db vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1l tejszín
·1l zöldség alaplé vagy víz
·20dkg mangalica sonka, Szélessy Birtok
·5dkg házi vaj, TeBike
·1 doboz fürjtojás, Kisköves Fürjtojás Takács Judit
·1 doboz vegyes csíra, Gál Judit
Elkészítése
- Meleg lábasban habzó vajon megfuttatjuk a félfőre vágott vöröshagymát.
- Mikor megdinszteltük hozzá adjuk a megmosott, megpucolt és összekockázott burgonyát. Felöntjük szakaszosan annyi tejszínnel és alaplével, hogy ellepje.
- Sóval és borssal ízesítjük.
- Mikor a burgonya puhára főtt hozzá adjuk a megmosott és durvára vágott medvehagymát, egy percig főzzük.
- Botturmixxal egyneműsítjük. Ilyenkor beállítjuk a leves sűrűségét, amit a burgonyás alap biztosít azaz “önmagában sűrítjük”. Ha túl sűrű lenne, szükség esetén alaplével “felhúzzuk” és utánízesítünk ha szükséges.
- A levesbetéthez a sonkát apró kockára (brunoise-ra) vágjuk és serpenyőben megpirítjuk.
- A fürjtojásokat lobogó forró vízben lágyra főzzük 2 perc alatt, majd jeges vízben kihűtjük és megpucoljuk.
- Pár csepp olajjal és vegyes csíra mixxel tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A medvehagymát hasonlóan a zöld színű zöldségekhez nem érdemes sokáig hőkezelni, ugyanis veszít színéből és friss ízéből. A rövid pár perces főzés és hő elég, hogy lágyítson a medvehagyma erőteljes fokhagyma ízén, de zöld szénét és frissességét még megőrzi.
- Jól párosítható tejtermékekkel és pékáruval. Reszelhetünk a forró levesre sajtot, de kínálhatjuk kovászos kiflivel vagy kenyérrel
- Leves betétnek kiváló a megmaradt kenyérből pirított kruton, bármilyen olajos mag és annak olaja, vagy bármilyen módon elkészített tojás vagy akár sós túrógombóc.