Medvehagymás receptek
Medvehagyma
Nagy kedvenc...
Nekem a medvehagyma és a sült szalonna illata maga a gyermekkor és a tavasz illata. Rengeteget kirándultunk kora tavasszal a családdal és barátokkal a Bakonyban és raktunk tüzet a szalonnasütéshez miközben az erdőt bejárta a fokhagyma illat. Azóta is az egyik kedvenc és minden évben legjobban várt szezonális alapanyagom. Habár még csak most indul a szezonja, ilyenkor minden fogásban helyet követel és amíg tehetjük együk frissen! Viszont gondoljunk az év többi részére is. Pár egyszerű receptben megmutatom, hogyan tolhatjuk ki a medvehagyma szezonját és tárolhatjuk el otthonunkban is a tavasz friss ízét és illatát.
Hogyan szedd?!
A napokban indul a medvehagyma szezon és tart körülbelül egy hónapon keresztül. Bárki által szedhető az előírt 2kg/fő mennyiségben, csupán némi háttérismeret szükséges hozzá. Az evidens gyűjtögetésnél egy tőről maximum a felét szedjük le, hogy megfelelően tudjon szaporodni. Így biztosítva a következő évben is zöldellő fokhagyma illatú erdei szőnyeget. A gyöngyvirággal összetéveszthető, de attól eltérően erősen fokhagyma illatúak a levelek, illetve hosszúkásak alakúak, míg a gyöngyvirágé rövid, széles tojásdad alakú. A legbiztosabb módja, ha kissé megdörzsölve kellemes fokhagyma illatára támaszkodunk.
Mire használd???
Bármire és mindenbe, amíg szezonja van! Csak akkor gyűjtögesd, ha biztos vagy a dolgodban és van lehetőséged egyedül vagy azokkal tenni ezt, akikkel az utóbbi hónapokat egy háztartásban töltötted. Kapható piacunkon, piacon és nagyobb hipermarketekben is. Amíg tehetjük használjuk frissen!
Séf Tipp Neked
- Jól párosítható burgonyával, tojással és tejtermékekkel legyen szó levesről vagy főzelékről.
- Remek ízesítő kenyerek és pogácsák, de akár sós túrós rétes sütéséhez.
- Remek pesztó készülhet belőle olaj, magvak, sajt vagy akár kenyérmorzsa felhasználásával.
- Jól tárolható olajban. Hűtőben tárolva fél év után is friss marad. Ilyenkor az olajos leveleket használhatjuk sült zöldségköret ízesítésére, míg az olaját salátákhoz.
- Ecetben eltéve szintén friss és izgalmas alapanyag lehet akár egy saláta öntet vagy mondjuk klasszikus uborkasaláta készítéséhez.
- Érdemes a főzések végén használni. Minél kevesebb hőkezeléssel, hogy ne veszítsen a színéből és friss ízéből.
- Fagyasztóban is jól tárolható. Ilyenkor érdemes durvára vágni, hogy használat után könnyebb legyen turmixolni például leves vagy főzelék készítésénél.
- Virágja szintén zsenge ízű és dekoratív elem salátákhoz, köretekhez.
- Virágzás után gyűjtögethető termés is, mely kevésbé intenzív ízű. Savanyítva jól elrakható. Medvehagyma caprinak is nevezik.
Medvehagymás receptek #séfaspejzből
Hozzávalók:
- 110g medvehagyma
- 90g pirított mag
- 70g parmezán vagy pirított pankó morzsa
- 3dl olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 9g só
- 3g bors
Elékszítés:
- A medvehagyma leveleket alaposan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk, majd durván összevágjuk.
- A pirított magokat száraz serpenyőben, folyamatosan rázogatva megpirítjuk.
- A parmezánt lereszeljük, vagy ha pankó morzsát használunk a magokhoz hasonlóan akár ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk.
- A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
- Minden kimért és előkészített alapanyagot leturmixolunk.
- Kifőzött vagy kigőzölt csírátlanított üvegben rakjuk el.
Séf Tipp:
- A magvakkal nyugodtan kísérletezzünk. Használhatunk diót, mandulát, kesudiót, pisztáciát, fenyő vagy napraforgó magot.
- Az olaj, ha lehet egyezzen a felhasznált maggal, például: dió és dióolaj. Ha nem áll módunkban használjunk semleges ízű napraforgó vagy szőlőmag olajat.
- Ha parmezán helyett pankó morzsát használunk szintén izgalmas és költségtakarékosabb megoldás.
- Az üveg kifőzése azért fontos, mert így biztos tiszta baktérium mentes közegbe kerül és tovább eltartható lesz. A meleg üvegbe töltött és lezárt pesztó dunsztot is kap.
Hozzávalók:
- medvehagyma
- napraforgó olaj
Elkészítés:
- A medvehagyma leveleket alaposan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk.
- Kifőzött vagy kigőzölt csírátlanított üvegben rakjuk el.
- Felöntjük napraforgó olajjal.
Séf Tipp:
- Az olaj felhasználása előtt legalább egy hónapig hagyjuk érlelődni.
- Fontos, hogy használjunk valamilyen savanyúság leszorítót az üvegben, hogy az olaj mindig ellepje a medvehagymát.
- Hűvös napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten jól tartható.
- Salátákhoz, sült zöldség ételekhez izgalmas összetevő.
Hozzávalók:
- medvehagyma
- ecet
Elkészítés:
- A medvehagyma leveleket alaposan megmossuk és konyharuhán leszárítjuk.
- Kifőzött vagy kigőzölt csírátlanított üvegben rakjuk el.
- Felöntjük ízlés szerint 10 vagy 20%-os ecettel.
Séf Tipp:
- Az ecetet felhasználás előtt legalább egy hónapig hagyjuk érlelődni.
- Hűvös napfénytől védett helyen, szobahőmérsékleten jól tartható.
- Salátákhoz, savanyító léhez izgalmas összetevő.