Abeles Présház

Bemutatkozásom

Halász Imre vagyok boraimat Holass Sümeg és Holass Somló márkanéven ismerhetjük, legalábbis ha Nyugat-Európa Michelin-csillagos éttermeiben keressük. Itthon Abeles néven kerül forgalomba az a minimális mennyiség, ami termelése
95%-os exportja után itt marad a hazai fogyasztóknak.

Abeles márkaneve Nagy-Somlói házam egykori borkereskedő tulajdonosának nevét őrzi, aki sokat tett Somlóért, s az egész
család a vészkorszak áldozata lett.

A szemléletem organikus művelés, natúrboros irányvonal, minimális kénnel, vagy akár kénmentes változatban.
Erős a terméskorlátozás, 50 dkg –1,5 kg között tőkénként. Más lesz a bor koncentrációja, ez olyan mint a szén és gyémánt, mindkettő szénatomokból áll. Ezért csúcskategória, amit el tudunk érni. Lehet jó bort készíteni a savak és tanninok beállításával, de művi marad, hiányzik belőle az élet! Egy öreg Kossuth-prést használok, amely kíméletes, sok levegőt kap. Az országban elsők között próbáltam ki a 600 literes Speidel-tojást, amely a hordó és a tartály erényeit ötvözi, a bor gyümölcsös marad, de mégsem reduktív.

Narancsborom ritkaságnak számít a hazai borkínálatban, a fehérszőlő 60 napot ázott, s a bor színe narancsossá válik a sok kioldott anyag miatt. A kén és derítés nélkül készült borom csontszáraz, savszegény, illatos. „Ráhangolódó, behízelgő
bor”.
Rozém besorolhatatlan a mai kínálatban, a gyümölcsös, friss,
reduktív rozék között, mindezek ellenkezője. Az Abeles Rosé hiperoxidációval készül, fa ászokhordóban, fajélesztő nélkül és több éves korában szebb arcát mutatja, mint frissen. Hűtést nem igényel, hidegen és melegen is fogyasztható.
Zweigeltem Spiedel tojásban érlelve, derítetlenül, szüretlenül,
kénszegényen készítem, maximum 30mg/liter kénnel. Vibráló élénk piros gyümölcsössége valóban az élet hordozója, amely Párizs és Flandria legjobb éttermeiben öregbíti a pince és a
magyar bor hírét.
Abeles Vörös néven egy cabernet sauvignont rejt a palack, nagy bor, nagy test, nagy savak, nagy tanninok, intenzív illattal, 24 hónapos ászokhordós érlelés után. Az Abeles Pince csúcsbora. „A magyar terroir dicsősége ez a bor.

Borversenyeken nem indulok, a csúcssommelier-k mégis megveszik az összes borom Belgium és Franciaország neves éttermeibe, a hipszterek törzshelyétől a konzervatív, elegáns vendéglátóhelyekig. Export értékesítését Belgiumban élő Imre fiam és menyem, Ellie intézi, ők képviselik a Holass márkanevet, amely a Halász szó – flamandul ejtve.

Dátum:

2021.07.22.
crazy red abeles