17
dec
Linzer
Hozzávalók
· 300g Búza finomliszt, Celldömölki Malom
· 200g vaj, TeBiKe
· 100g porcukor
· 1db tojássárga, Rácz Sándor
· 0,5db Meyer citrom
· 1 csipet só, Pödör
· 1 üveg lekvár, Rosales
Elkészítése
- Kezdésként a hideg vajat kockázzuk fel, a lisztet és porcukrot pedig szitáljuk át.
- A vajat morzsoljuk el a liszttel.
- Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót és a tojássárgát.
- Homogén tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
- Enyhén lisztezett deszkán körülbelül 3mm vastagságúra nyújtjuk, majd formával kiszúrjuk.
- Sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsin előmelegített sütőben sütjük 165C fokon mérettől függően 6-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Lekvárral megkenjük és összetapasztjuk.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A linzi tészta izgalmassá tehető 20-30g magliszttel, mákkal, vagy egyéb magvakkal-
- Válasszunk ízlésünk szerint lekvárt tölteléknek és készítsünk akár több különböző ízűt.
- Ha nem vagyunk biztosak a sütésben (ez függ a tészta vastagságától, a forma méretétől és alakjától is) inkább végezzünk próbasütést 1-2 darabbal. A száraz linzer sokat tud rontani az élményen. Tartsuk szem előtt, hogy mikor a tésztát kivesszük a sütőből, az még a forrósütőlemezen tovább készül. Ezért próbáljuk a tökéletes állapot előtt 1 perccel kivenni, így az nem lesz sem túlsült sem száraz.
- Ha van türelmünk és alkalmunk, a lekvárral való töltés után hagyjuk a linzereket pihenni 3-4órát, hogy a lekváról kissé megpuhuljon.