24
szept
Szilvásgombóc
Hozzávalók
· 500g burgonya, Rábcakapi Biokertészet
· körülbelül 100g finomliszt, Celldömölki Malom
· 1 db kisméretű tojás, Rácz Sándor
· csipetnyi só
· 15db termelői szilva
· 100g + 50g + 10g kristálycukor
· 1 teáskanálnyi mézeskalács fűszerkeverék, A Fűszeres Lány
· 1 csomag epres málnás granola, Mendula
· 2 evőkanál mákliszt, BioGold
· 1 üveg szilva lekvár, Rosales
· 0,5db citrom
·só
Elkészítése
- A burgonyát héjában enyhén sós vízben puhára főzzük.
- Meghámozzuk és burgonya nyomón áttörjük.
- A tojással, liszttel, 50g cukorral és egy csipet sóval könnyed, ruganyos, enyhén ragadós tésztát gyúrunk.
- A szilvákat félbe vágjuk, kimagozzuk. Figyeljünk, hogy párban maradjanak a felek!
- A 100g kristálycukrot kikeverjük a mézeskalács fűszerkeverékkel.
- Megtöltjük a szilvamag helyét bőségesen, majd összetapasztjuk a szilvákat.
- Az enyhén lisztezett tésztát vagy kinyújtjuk fél centiméter vastagra és körülbelül 10×10 cm-es négyzeteket vágjuk, vagy egy gombócnyit a kezünkbe kör alakúra nyújtunk és ezekbe csomagoljuk a szilvákat, lehetőleg úgy, hogy egyenletesen fedjék azt minden irányból.
- A forgatóhoz a granolát és a mák lisztet tetszőleges durvaságúra daráljuk és tálcára öntjük.
- A főzővízbe tesszünk 10g cukrot 2 csipet sót és egy fél citromot, majd gyöngyözve forró vízben főzzük 2 percig.
- Szűrőkanállal lecsepegtetjük és megforgatjuk a granolában.
- Szilva lekvárral és egy kevés édesmorzsával tálaljuk.
Séf tipp Neked
- Még érdekesebbé tehetjük a gombócunkat, ha a burgonyás tésztát lilaburgonyából vagy édesburgonyából készítjük.
- A tölteléknél is lehetünk kreatívak mind a fűszerezést mind, a gyümölcsöt illetőleg. Használhatunk fügét, barackot, ringló szilvát is. Párosíthatjuk más magvakkal, mondjuk dióval. Így készülhet akár lila fügés-lilaburgonyás mákba forgatott, vagy barackos-diós gombóc is.
- A különböző granolákkal cserélésével is mindig más arcot adhatunk a gombócnak, ezzel a forgató nem csak gyorsabb, de ízletesebb és ropogósabb is lesz, mint a klasszikus dara morzsa.
- Egy kanál hideg fagylalt minden desszert mellé jó kísérő.
- Ha nagyobb mennyiséget készítünk tegyük egy tálcán a mélyhűtőbe és fagyasztjuk le magunknak, tartsuk dobozban vagy visszazárható tasakban.