01
okt
Mézes sült tök
Hozzávalók
· 1 db sütőtök
· 3-4 evőkanál méz, Pesti Balázs
·3-4 gerezd konfitált fokhagyma, A Fűszeres Lány
· Friss zsálya, kakukkfű és petrezselyem
·Só és bors
Elkészítése
- A megmosott tököt egy nagy késsel óvatosan vágjuk félbe.
- A magokat egy kanál segítségével kikaparjuk,
- Azonos méretű cikkekre vágjuk és sütőlemezre rakjuk.
- Meglocsoljuk mézzel és a konfitált fokhagyma olajával, sózzuk borsozzuk, mellé rakjuk a fokhagymát.
- Lefóliázva sütjük 180C fokon 45 percet, majd mikor teljesen megpuhult fólia nélkül 220C fokon rápirítunk 15perc alatt.
- Tálalásnál friss fűszerekkel megszórjuk.
Séf tipp Neked
- Készülhet a magyar nagydobosi és a japán hokkaidó fajtákból is.
- Kiváló téli csemege, ami a hideg napokon önmagában is megállja a helyét egy pohár meleg teával kísérve.
- Sütés után könnyen elválik a héjától. Tálalhatjuk köretként sült húsok és halak mellé.
- vagy vajjal és tejszínnel felfőzve gyorsan készíthetünk belőle krémlevest is.