14
febr
Szalagos fánk #séfaspejzből
Hozzávalók
·500g Búza finomliszt, Celldömölki Malom
·50g mangalica zsír, Mákfai Mangalica Farm
·50g cukor, Pödör
·30g élesztő
·5 db tojássárgája, Rácz Sándor
·2,5 dl tej 3,5%
·csipet só, Pödör
·1 citrom héja
·2cl barackpálinka
·1 liter olaj (a sütéshez), Biogold
·1 üveg baracklekvár és porcukor a tálaláshoz
Elkészítése
- A szoba hőmérsékletű tejet kikeverjük a cukorral és élesztővel, felfuttatjuk
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, az olvasztott zsírt, citrom héjat és pálinkát
- A lisszttel együtt kigyúrjuk, míg ragadós homogén tésztát nem kapunk.
- Lefedve pihentetjük 30-45 percet
- Lisztezett deszkán 2cm vastagra nyújtjuk
- Kiszaggatjuk, a leesőket újra gyúrjuk és nyújtjuk.
- Szintén pihentetjük letakarva 15 percet
- Lábasban 160 C fokos olajban sütjük fedő alatt lyukas felével lefelé 1 percig, majd fordítás után a másik felét még 2 percig
- Papírtörlőn lecsepegtetjük
- Porcukorral és lekvárral tálaljuk
Séf tipp Neked
- A pálinka nemcsak ízesíti a tésztát, de megóvja sütés közben. Kevésbé szívja magába az olajat.
- Sütés előtt a fánk közepét hüvelykujjal benyomhatjuk helyet készítve a lekvárnak, persze ez nem kötelező a szép gömbölyded fánkkal is lehet a lekvár tunkolni ízlés szerint.
- Ha tehetjük az olaj hőmérsékletét ellenőrizzük maghőmérővel. Ha túl meleg az olaj a fánk megég és nyers marad a közepe, ha nem elég meleg pedig sütés helyett főzni fogjuk és megszívja magát olajjal.
- Fedő alatt süssük, hogy az a fele is kapjon hőt, ami felül van. Így szépen megkel és kerekded alakú lesz szép szalaggal.