03
dec
e-Spejz forraltbor variációk
Narancsos-szegfűszeges Vörös
Hozzávalók:
· 1 üveg száraz vörösbor , 7/7 Pince Birtok Vörös
· 150g víz
· 100g nádcukor, Pödör
· ½ rúd fahéj
· 8 db szegfűszeg
· 1db narancshéj reszelve, gyümölcs filé tálaláshoz, leve a főzéshez
· 1 db tigris bors, Pödör
· 1 csipet füstölt só, Pödör
Gránátalmás-vaníliás Rozé
Hozzávalók:
· 1 üveg rozé bor, Pálffy Szőlőbirtok és Pince Törökugrató
· 150g víz
· 100g nádcukor, Pödör
· ½ vanília
· 4 db szegfűszeg
· 1db gránátalma
· ½ meyer citrom leve és héja
· 1 csipet tengeri só, Pödör
Csillagánizsos-limeos Fehér
Hozzávalók:
· 1 üveg száraz fehér bor, Zelna Borászat Olaszrizling
· 150g víz
· 100g kókuszvirág cukor, Pödör
· 5 db csillagánizs
· 3dg kardamon
· 1 kisujjnyi gyömbér
· 1db lime héja és leve
· 1 csipet tengeri só, Pödör
Elkészítésük
- A citrusoknak a héját lereszeljük. Ezután megpucoljuk, hogy a fehér héj részből se maradjon, majd a gyümölcs filéket a hártyák menténk kivágjuk, a megmaradt részből pedig kinyomjuk a levet.
- A bort minden ízesítővel felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Erre 65C fok a legoptimálisabb, majd ezen tartva főzzük 30 percig.
- A fűzés után szűrjük le és melegen, felelősséggel fogyasszuk.
Séf tipp Neked
- Alapvetés, miszerint a rossz bor a pörköltben is és a forralt borban is rossz marad és /vagy azzá teszi a mellé kerülő többi összetevőt is. Nem kell, hogy drága csúcsbort főzzünk el, de válasszunk minőségi, jó tételeket.
- A bor ne forraljuk, hiszen ez egy alkoholos forró ital. A lassú főzésnél is párolog el a benne lévő alkoholból, ezért is fontos, hogy adjunk hozzá egy kevés vizet is ne csak cukrot.
- Főzés után vegyük ki a fűszereket és a gyümölcsöt is legkésőbb 1-2 órával, ne hagyjuk benn megkeseredni.
- Készíthetünk házi gyümölcs (alma, körte, narancs) chipszet a tálaláshoz. Ehhez a gyümölcsöt szeletelő géppel vékonyra szeleteljük, sütőpappírral bélelt tepsin megszórjuk porcukorral és 70 C fokon szárítjuk gyümölcstől függően 3-12 órát.
- Tálalásnál frissítsük friss gyümölcsökkel, szárított vagy aszalt gyümölcs chipsszel, vatta vagy pillecukorral, friss fűszernövényekkel és ehető virágokkal is tálalhatjuk.
- Nyugodtan kísérletezzünk saját ízlésünk szerinti fűszerekkel és gyümölcsökkel, hideg estéken pedig kísérhetjük csokoládé vagy sütemény társaságában.