19
nov
Almás pite, mandula krém, mézes alma ragu, vanília fagylalt
Hozzávalók
Hozzávalók a pite tésztához:
· 12g sütőpor
· 5g só, Pödör
· 500g búza finomliszt, Celldömölki
· 150g vaj, TeBiKe
· 2db tojás, Rácz Sándor
· 90g barna cukor, Pödör
· 60g tejföl, TeBiKe
· 1g reszelt tonkabab
Hozzávalók az almás töltelékhez:
· 2kg reszelt alma, Termelői
· 90g bio nádcukor, Pödör
· 10g fahéj
· 1 kis narancshéj és lé
· 2 csipet só, Pödör
Hozzávalók az almaraguhoz:
· 3db alma
· 3 evőkanál méz, Pesti Balázs
· 2 evőkanál alma basilico ecet, Pödör
· 1 evőkanál bio nádcukor, Pödör
· fél rúd vanília
Tálaláshoz:
· Mandula krém, Mendula
· Vanília fagyi
Elkészítése
- Az almákat a töltelékhez lereszeljük, beízesítjük, majd szobahőmérsékleten pihentetjük 1 órát.
- A tésztához a tojást kihabosítjuk a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a többi összetevőt és homogén tésztát gyúrunk.
- Ketté vágjuk, kigombócoljuk és pihentetjük 1 órát.
- A raguhoz az almát megpucoljuk és azonos méretű kockákra vágjuk.
- A serpenyőben a cukrot karamellizáljuk, megfuttatjuk rajt az almát és hozzá adjuk az ecetet a mézet és a vanília rudat. Felforraljuk majd hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez az almát kinyomkodjuk.
- A tésztákat enyhén lisztes deszkán tepsi méretűre és azonos formájúra nyújtjuk.
- Sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük és meg szurkáljuk villával, ezen a tölteléket egyenletesen elosztjuk, majd ráhelyezzük a második tészta lapot, amit szintén meg szurkálunk villával.
- 180C fokos előmelegített sütőben 35 percet sütjük.
- Tálalásnál az almás pitét egy kanálnyi mandula krémre helyezzük, mellé tálaljuk a meleg alma ragut, a hideg fagylaltot és megszórjuk porcukorral.
Séf tipp Neked
- A kinyomkodott alma töltelék ízletes levét tegyük félre és fogyasszuk italként.
- Zsemlemorzsát nem szükséges használni mikor a tölteléket a tésztára rakjuk, csak ha túl nedves a töltelék. Ilyenkor a morzsa felszívja a plusz nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el. Ebben az esetben viszont a morzsa lehet keksz vagy akár darált granola is.