05
szept
Harcsa, kukoricával és céklával
Elkészítése
- A céklát alaposan megmossuk majd héjastól sós vízben felrakjuk főni, míg meg nem puhul.
- A halat leszélezzük, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk és szobahőmérsékleten pihentetjük sütésig.
- A kukorica főző vizébe rakunk egy kávéskanálnyi sót és cukrot, majd forrástól számított 5 percet főzzük fedő alatt, félre vesszük majd hagyjuk a fűző lében kihűlni.
- A kukorica egyik felét levágjuk a csövekről a másik felét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.
- A céklákat megpucoljuk, ennek egyik felét cikkekre másik felét pedig kockákra vágjuk.
- A felkockázott céklát felengedjük annyi vízzel vagy zöldség alaplével amennyi ellepi és 10 percig főzzük.
- A céklát levével együtt magas falú edényben krémesre és homogén állagúra turmixoljuk.
- A halat forró serpenyőben olajon oldalanként 1-1 percet sütjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, fokhagymát és ezzel locsolgatjuk még 1 percet.
- A cékla szeleteket forró serpenyőben olajon lepirítjuk.
- Hasonlóképp a kukoricaszemeket és a kukorica szeletet is körbe pirítjuk.
- Köretként tálalunk egy kanál cékla krémet, rá helyezünk egy kanál pirított kukoricaszemet. Mellé rakjuk a pirított cékla és kukorica szeletet, majd megszórjuk durvára vágott friss citromfűvel.
- A halat meglocsoljuk a serpenyőben maradt vajjal.
Séf tipp Neked
- Izgalmasabbá tehető a köret színes céklákkal, a kávé krém pedig jól ízesíthető egy presszónyi kávéval.
- A több textúrából álló köretre roppanós elemként kerülhet egy pár szem pop-corn is, ami jól ízesíthető garammasalával.
- A halat ízesíthetjük provanci fűszerkeverékkel is.