22
aug
Lángos
Hozzávalók
· 320 g búzaliszt, Celldömölki Malom
· 125 g langyos tej
· 125 g langyos víz
· 25 g élesztő
·10g só
·10g cukor
· 1l étolaj, BioGold
Tálaláshoz:
· 1 doboz tejföl, TeBiKe
· 1 csomag füstölt sajt, TeBiKe
· 1 üveg konfitált fokhagyma, A Fűszeres Lány
· csipet só és bors
Elkészítése
- A szoba hőmérsékletű vizet és tejet összekeverjük a cukorral és az élesztővel, majd hagyjuk felfutni (körülbelül 10-15 perc).
- Átszitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk és bele öntjük az élesztőstejet.
- Hozzá adjuk a sót és kidagasztjuk a közepesen lágy tésztát.
- Lefedve 1 órát kelesztjük.
- Kis gombócokra osztjuk a tésztát, amit olajozott tálcán egymástól kissé távolabb rakva tovább kelesztünk szobahőmérsékleten 30 percet vagy hűtőben akár 1-2 órát.
- AZ olajat felmelegítjük legalább 180C fokosra.
- Olajos kézzel széthúzzuk a tésztát tetszőleges méretre és kisütjük a forró olajban, oldalanként 1-1 percig.
- Papír törlőn leitatjuk.
- A tejfölt bekeverjük az áttört konfitált fokhagymával és annak olajával, egy kevés sóval és borssal.
- Megkenjük a lángost fokhagymás tejföllel és füstölt sajtot reszelünk rá.
Séf tipp Neked
- Ha konyhai robotgéppel gyúrjuk a tésztát, az élesztő felfuttatása kihagyható lépés. Ilyenkor minden egybe mérünk és a gép kikeverni.
- A lángos könnyen variálható, akár a tészta különböző lisztekkel vagy liszt keverékekkel vagy akár a feltét is amolyan magyar pizza módra.
- A klasszikus ízvilág tovább extrázható pirított mangalica szalonnával és lilahagymával, amit akár savanyítva is rárakhatunk.
- Magyar Corn Dog is készíthető lángosból. Itt a kinyújtott tésztára mustárt és ketchupot kenünk, majd virslit rakunk bele és feltekerjük, ezután kisütjük.