08
aug
Barackos tejpite, karamellízált barackkal és vanília fagyival
Elkészítése
- A barackot meghámozzuk és kockákra vágjuk, körülbelül 30dkg az ideális mennyiség, aminek a pitébe kell kerülnie.
- A gyümölcsöt egy kivajazott tepsi vagy piteforma alján egyenletesen szétterítjük.
- A tojásokat a cukorral és a csipet sóval habosra verjük.
- Hozzászitáljuk a lisztet, majd a tejszínt és tejet is.
- A kész, sűrű palacsinta állagú masszát ráöntjük a gyümölcsre.
- Előmelegített sütőben 180C fokon 35-40 percet sütjük.
- Addig a maradék barackot cikkekre vágjuk.
- A cukrot alacsony lángon karamellízáljuk, majd óvatosan megforgatjuk benne a gyümölcsöket és megpároljuk egy kevés fehérborral.
- Tálalásnál a langyos pitére kanalazzuk a hideg fagylaltot mellé pedig a meleg gyümölcsöt.
Séf tipp Neked
- A tejpite (eredeti francia nevén clafouties) bármilyen idénygyümölcsből elkészíthető legyen az meggy, barack, málna, szilva, ribizli, áfonya, stb.
- A formát nem szükséges kivajazni
- A hideg meleg játék mindig izgalmas, egy jó minőségű vanília fagylalt jó kísérője egy meleg desszertnek.
- A tejpite masszához rakhatunk 30g olajos magvat is, például mákot, diót.
- A kész pite „rezgősen” a jó, mikor a széle enyhén roppanós a közepe pedig lágy és krémes.