18
júl
Bárány pörkölt bográcsban, kovászos uborka, kenyér
Hozzávalók
·1kg bárány apróhús, Szélessy Birtok
·5 fej hagyma
·5 gerezd fokhagyma
·3 evőkanál mangalica zsír, Mákfai Mangalica Farm
·2 evőkanál fűszerpaprika, Fajszi Paprika Manufaktúra
·100g mangalica szalonna, Mákfai Mangalica Farm
·2dl vörösbor, Abeles Présház
·2 szál friss rozmaring
·6 szál friss kakukkfű
·2l zöldség alaplé
·só, bors, őrölt kömény
Tálaláshoz:
·1 kovászos kenyér, Műkedvelő Kenyérmanufaktúra Rábapaty
Elkészítése
- A vöröshagymát apróra, a fokhagymát szeletekre, a mangalica szalonnát apró kockákra vágjuk.
- Forró bográcsba kanalazzuk a zsírt és a szalonnát, majd rádobjuk a hagymákat és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk.
- Megszórjuk a fűszer paprikával, elkeverjük, majd azonnal felöntjük.
- Szakaszosan pároljuk a pörkölt alapot, azaz vissza pirítjuk zsírjára majd ismét felöntjük. Ezt ismételjük meg háromszor.
- A húst hozzáadjuk a pörkölt alaphoz és körbe pirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük őrölt köménnyel.
- Felöntjük, hozzáadjuk a bort és néha megkevergetve puhára főzzük.
- A főzés végén frissítjük a friss fűszerekből készült csokorral.
- Kovászos kenyérrel és hideg kovászos uborkával tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A pörkölt szaftosságát a gondosan és sok hagymával készült alap adja. Ügyeljünk a szakaszos párolásnál a fűszerpaprika ne kapjon oda.
- A szabadban és bográcsban főtt pörkölt füstössége utánozhatatlan, persze készülhet tűzhelyen otthon, akár mangalica vagy marhahúsból is.
- Angus marha csontból főzhetünk hozzá alaplevet, ezzel gazdagítva és elmélyítve az ízeket.