Hot-Dog magyarul
Eredete
Habár a hot-dog eredete vitatott, a népszerűsége viszont vitathatatlan. A világ egyik legnépszerűbb étele, hivatalosan az 1867-ben megnyitott New Yorki standjából eljutott minden országba, ahol aztán a helyi alapanyagok és szájíz szerint turbózták fel azt.
Lehet
virsli vagy kolbász, sütve vagy főzve, néhol édes vagy sós buciba, esetleg ciabbatta-ba vagy baugette-be kerül, amit aztán gőzölnek, grilleznek, pirítanak vagy együtt sütnek a belevalókkal. Kerülhet rá a klasszik ketchup, mustár, de van, ahol ananász, chili, avokádó vagy gruyére sajt is kerül bele.
Szabadműfaj
csak a képzeletünk és a szájízünk szabhat határt a készítésének. Piacunkon minden szükséges termelői hozzávalót megtalálsz.
Most pedig jöjjön pár Séf Tipp a hot-dog magyarosításához...
Az igazán egyszerű ételek is különlegessé tehetők, csupán minőségi alapanyaggal. Ilyen a vadkovásszal készült kifli, az angus virsli vagy a mangalica grill kolbász. Talán a legizgalmasabb, ha pirítjuk, a magyar konyha alapja a pörzs képződés szólt az első iskolai leckék egyikén is, ha pedig szabad tűzön füst is társul mellé az már igazán dögös. Persze használhatunk serpenyőt, sütőt vagy szalamandert is.
Kencének az egyszerű, de nagyszerű (és minőségi) elvnél maradva lehet kézműves ketchup és mustár vagy juhtúrós kőrözött, erdélyi zakuszka vagy egy sűrűre főzött lecsó is is az alapja. A bátrabbaknak pedig „ami magyar legyen erős” jelszóval mehet bele a chili. A savanyúság pedig elengedhetetlen! Egy jó csalamádé, uborkasaláta (3:2:1 víz-cukor-ecet arányú savanyító lével) vagy otthon készült kovászos uborka mindenki szívét megdobogtatja. Kiegészíthetjük ízlésünk szerint sajttal (ínyenceknek akár Pálpusztaival), főzhetünk bele tojást, könnyíthetjük csírákkal vagy tehetjük fejedelmivé szarvasgombával (legyen az olaj, sajt, vaj vagy friss gomba reszelve). Persze nem lenne teljes egy hideg ital nélkül, mint az újjáéledő Bambi, egy jó borból és szódából készült hamvas hideg fröccs vagy kézműves sörválogatással.