Szűz, paprikás krumpli, hagymás sörös kenyér #séfaspejzből
Hozzávalók
A paprikás krumplihoz:
·1kg sárga burgonya, Rábcakapi Biokertészet
·3-4db vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·3-4 szelet füstölt mangalica szalonna, Mákfai Mangalica
·4 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·2 evőkanál fűszerpaprika, Fajszi Paprika Manufaktúra
·1 db piros kápia paprika, Rábcakapi Biokertészet
·1 üveg sör, Vaskakas Sörfőzde
·só, bors
Savanyított kápia salátához:
·3db piros kápia paprika, Rábcakapi Biokertészet
·3db lilahagyma, Rábcakapi Biokertészet
·50g málna ecet, Mézédes Málnafarm
·100g kristálycukor
·150g víz
A kolbász ropogóshoz:
·1 pár mangalica kolbász, Mákfai Mangalica
·1 teáskanál mangalica zsír, Mákfai Mangalica
A burgonya héj ropogóshoz:
·10db közepes azonos méretű sárga burgonya, Rábcakapi Biokertészet
A hagymás sörös gyökérkenyérhez:
·280g kenyér liszt
·250g búza liszt, Celldömölki Malom
·300g sör, Vaskakas Sörfőzde
·60g karamelizált vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·20g só
·16g élesztő
·5g cukor
A hús sütéséhez:
·1db sertés szűz, Szélessy Birtok
·10 vékony szelet füstölt szalonna, Mákfai Mangalica
·1 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1 szál friss kakukkfű
Tálaláshoz:
·házi tejföl, TeBiKe
·friss snidling
Elkészítése
A kenyér elkészítése:
- A kenyérhez apróra vágjuk a vöröshagymát és egy kanál mangalica zsíron szép lassan karamelizáljuk.
- A kenyértésztához minden összetevőt alapossan összgyúrunk.
- Letakarva pihentetjük míg a duplájára nem kel, szobahőmérsékleten kb 30-40
- Kinyújtjuk és megkenjük a karamelizált hagymával, összehajtogatjuk.
- Három részre vágjuk és megcsavarva nyújtunk a kenyereken.
- Pihentetjük 15 percet.
- 180 C fokon 30 perc alatt készre sütjük.
A burgonya héj ropogós elkészítése:
- Az alaposan megmosott burgonyákat hosszában félbevágjuk.
- Sütőben 200C fokon 30-40perc alatt puhára sütjük.
- A megpirult vágott felét körbe vágjuk és óvatosan kikanalazzuk a burgonyát.
- Azt félrerakjuk a paprikás krumpliba.
- A héjat pedig bő 180 fokos mangalica zsírban ropogósra sütjük, majd papír törlőn lecsepegtetjük.
A kolbász morzsa elkészítése:
- A mangalica kolbászról lehúzzuk a belet.
- Kézzel szétnyomkodjuk.
- Egy kanál mangalica zsíron közepesen meleg serpenyőben folyamatosan kevergetve ropogósra sütjük.
- Szűrőn lecsepegtetjük. A kolbász zsírt a paprikás krumplihoz használjuk.
A savanyított paprikasaláta elkészítése:
- A paprikákat szakács fákfyával köreb égetjük.
- Lekaparjuk a megégett héjat.
- Félbe vágjuk, kierezzük.
- Vékony csíkokra vágjuk a paprikát, a lila hagymát pedig félfőre
- Az összeforralt savanyítólével leöntjük és hagyjuk kihűlni.
- Hűtőben pihentetjük.
A paprikás krumpli elkészítése:
- A vörös hagymát apróra, a fokhagymát szeletekre,a sárga burgonyát-kápia paprikát és füstölt mangalica szalonnát apró kockákra vágjuk.
- A hagymákat a kolbász zsíron és szalonnán lassan karamelizáljuk.
- Megszórjuk fűszer paprikával.
- Hozzá adjuk a paprikát, a burgonyát (a héjból kikanalazottat is) és elkeverjük.
- Sózzuk, borsozzuk és felengedjük a sörrel.
- Készre főzzük. Inkább szaftos és krémes legyen, hogy a ropogós héjba tudjuk tölteni
A szűz elkészítése:
- A húst megtisztítjuk és szobahőmérsékletem pihentetjük 30 percet.
- Forró serpenyőben körbe pirítjuk oldalanként fél percig.
- 110C fokos sütőbe rakjuk serpenyőstől 5-10percre.
- Ha kivesszük dobunk bele egy kocka vajat, egy gerezd fokhagymát, egy szál kakukfüvet és locsolgatjuk.
Tálalás:
- A paprikás krumpliból rakunk egy kanálnyit talapzatnak és erre állítjuk a hét megtöltött burgonyát.
- Mellé helyezzük a savanyított paprikasalátát.
- A köret tetejét megszórjuk a kolbász morzsával és friss snidlinggel
- A meleg szűz tetejét lefedjük a vékony szalonna szeletekkel.
- Rakunk mellé egy kanál mártást, tejfölt és 1-2 szelet kenyeret.