18
jan
Angus rakott káposzta, bacon chipsszel és sült káposztával #séfaspejzből
Hozzávalók
·1kg savanyú káposzta, Rábcakapi Biokertészet
·0,5kg darált angus hús, Szélessy Birtok
·15dkg rizs, Rábcakapi Biokertészet
·15dkg mangalica kolbász, Szélessy Birtok
·10dkg füstölt mangalica szalonna, Mákfai Mangalica
·1 csomag szeletelt bacon
·2 doboz tejföl, TeBiKe
·3 fej vöröshagyma, Rábcakapi Biokertészet
·5 gerezd fokhagyma, Rábcakapi Biokertészet
·1 evőnakál mangalica zsír, Mákfai Mangalica
·1 evőkanál fűszer paprika, Fajszi Paprika Manufaktúra
·1 teáskanálnyi morzsolt majoránna, Sudár Birtok
·só, bors
Elkészítése
- A rizst egy lábasban forró mangalica zsiradékon megfuttatjuk két csipet sóval.
- Mikor már üveges és annyira meleg, hogy ha kézzel megfogjuk égeti az ujjbegyünket, felöntjük 1,5-szeres forró vízzel.
- Fedő alatt takarékon készre pároljuk.
- A mangalica szalonnát apró kockára, a vöröshagymát apróra, három gerezd fokhagymát pedig szeletekre vágjuk.
- Serpenyőben 1 evőkanál mangalica zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd a hagymával és fokhagymával együtt karamelizáljuk.
- Hozzáadjuk a darált húst, amit folyamatos kevergetés mellett lepirítunk.
- Ízesítjük sóval.
- Fűszerezzük borssal, fűszerpaprikával, majoránnával.
- A tejfölből 300g-ot kikeverünk egy csipet sóval, borssal, majoránnával és belereszelünk két gerezd fokhagymát.
- A káposztából 2 maréknyit félre rakunk a chipsz sütéshez.
- Kizsírozott tepsibe vagy üvegtálba rétegezzük a rizst, vékonyra szeletelt kolbászt, darált húst és káposztát, a tetejét megkenjük tejföllel.
- 180C fokon sütjük 25-30percet.
- A bacon chipszhez a bacont egy sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük, lefedjük sütőpappírral majd egy másik lehetőleg azonos méretű tepsivel. Így, préselve sütjük 180C fokon 12-18percig, míg pirult és ropogós nem lesz.
- A félretett és leszárított savanyú káposztát 160 fokos olajban aranybarna ropogósra sütjük.
- Tálalásnál a rakott káposzta szeletbe szúrunk egy szelet bacon chipszet, lefedjük az egyik felét a ropogós káposztával, mellé kanalazzuk a hideg tejfölt
Séf tipp Neked
- Ha már savanyú káposzta, ne mossuk át a káposztát. Fölösleges lépés, amitől csak gyengítjük a káposztánk ízét és intenzitását. A káposztát szűrjük és csepegtessük le, a levét rakjuk félre. Az ételben lévő sav-lúg egyensúlyát a megfelelő arányú káposzta tejföl aránnyal érjük el.
- A rizs főzéséhez használjunk zöldség alaplevet, esetleg használjuk el a káposzta levét.
- A rizst és a darált húst is készíthetjük szaftosabbra így biztosan nem fog kiszáradni sütés közben.
- A bacon chipsz sütése közben érdemes 6-8 percenként ellenőrizni azt. Sok sütő nem egyenletesen vagy pontos hőmérsékleten süt.
- A savanyú káposztát alaposan szárítsuk le papírtörlőn sütés előtt, hogy ne fröcsögjön az olaj. Alacsonyabb hőmérsékletű olajban szép lassan egyenletesen sütjük aranybarna ropogósra.