04
jan
Fehércsokis túrógombóc málnalekvárral #séfaspejzből
Hozzávalók
·500g túró TeBiKe ·100g Epres-málnás granola, Mendula ·3 tojás, Rácz Sándor ·50g házi vaj, TeBiKe ·50g por cukor ·1 citrom héja és leve ·0,5 vaníliarúd ·1 csipet só ·1 csomag kandírozott citromhéj fehércsokoládéval, ChocoCard
Tálaláshoz: ·150g epres-málnás granola, Mendula ·1 üveg Málnalekvár, Mézédes Málnafarm
Elkészítése
- Az egész csomag granolát morzsává daráljuk. Ebből 100g kerül a gombócba, a többit forgatóként használjuk majd a főzés után.
- A tojássárgáját a vajjal kihabosítjuk.
- Hozzá adjuk a túrót, a granola morzsát, a citrom héjat és levet, valamint a kikapart vaníliát, csipet sót és összedolgozzuk.
- A porcukrot a tojásfehérjével kemény habbá verjük.
- Három részletben óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
- Körülbelül 15 grammos gombócokat formázunk és mindegyik közepébe a kandírozott citromhéjjas fehércsokoládé drazsét nyomunk.
- Enyhén cukros, sós, citromos gyöngyözve forró vízben főzzük 3 percig.
- Mikor a gombócok felúsznak a víz tetejére szűrőkanállal kiemeljük és a granola morzsába forgatjuk.
- Egy kanál málnalekvárral és ha tehetjük friss gyümölccsel tálaljuk.
Séf tipp Neked
- A gombócban lévő morzsa szerepe a fölösleges nedvesség felszívása, hogy a gombócunk stabil legyen. Az epres-málnás granola morzsa egyben ízesíti is azt, viszont használhatunk akár keksz vagy panko morzsát is.
- Ha búzadarával dolgozunk a fehérje hozzákeverése előtt a túrós mixet 1 órát pihentessük hűtőben, hogy az megpuhuljon és fel tudja szívni a nedvességet.
- Ha tehetjük használjunk igazi vanília rudat. Azt tároljuk hűtőszekrényben. A magok kikaparása után a héjat sem dobjuk ki! Belefőzhetjük krémekbe, elrakhatjuk mézben vagy rumban is.
- A csoki drazsé ha túl nagy lenne vágjuk ketté. Nemcsak édesíti de izgalmassá is teszi gombócunkat, mikor melegen félbevágva látjuk kifolyni belőle a fehércsokoládét.