30
nov
Diós és mákos bejgli #séfaspejzből
Hozzávalók
A bejgli tésztához:
·300g BL55 liszt, Celldömölki malom
·80g Tejföl, TeBiKe
·60g Vaj, TeBiKe
·60g Mangalica zsír, Mákfai Mangalica
·60g Porcukor
·20g Tej
·8g Élesztő
·3g Só, Pödör
·2db Tojás, Rácz Sándor
A diós töltelékhez:
·125g Dió, Vasi Dióbirtok
·50g Tej
·40g Kristálycukor
·1 Kávéskanál méz, Pesti Balázs
·1 Csipet só, Pödör
A mákos töltelékhez:
·125g Mák, Zöldi kertészet
·75g Tej
·60g Kristálycukor
·1db citromhéja
·1 Kávéskanál méz, Pesti Balázs
·1 Csipet só, Pödör
Elkészítése
- Az élesztőt kikeverjük a tejföllel, 1db tojássárgájával, tejjel és 1 kávéskanálnyi porcukorral. Lefedjük és félre tesszük, meleg helyen 10-15percre amíg felfut az élesztő.
- A lisztet, porcukrot és sót elkeverjük.
- A hideg vajat és mangalica zsírt bele morzsoljuk a lisztes keverékbe.
- Adjuk hozzá a tejfölös élesztős keveréket és a lehető leggyorsabban gyúrjuk össze a tésztát, amíg homogén nem lesz és el nem válik az edény falától.
- Mérjük le és osszuk két részre. Tegyük hűtőbe pihenni 10-15 percre.
- A kimért tésztát kigombócoljuk, azaz virgoljuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészülünk a töltelékekkel.
- A diós és mákos tölteléknél minden összetevőt kimérünk egy lábosba. Felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett körülbelül 1 percig főzzük.
- Mivel a tésztát A4-es papírlap méretűre nyújtjuk, a tölteléket ennél minden oldalától számolva egy ujjnyival kisebbre fogjuk két fólia között. Hűtőben pihentetjük felhasználásig.
- A bejgli tésztát A4-es papírlap méretűre, a lehető legszabályosabb téglalap alakúra, egyenletesen vastagra nyújtjuk.
- Ilyenkor fóliástól rátesszük a tölteléket, rámérünk esetleg kell-e valahol nyújtani a tésztán.
- Levesszük az első fóliát, majd egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a tésztára a tölteléket.
- A két szélét ujjnyi vastagon felhajtjuk és lelapítjuk, utána pedig feltekerjük a bejglinket.
- Az illesztésnél meghempergetjük és tepsire emeljük.
- Lekenjük tojássárgájával és fél órára hűtőbe rakjuk.
- Mikor megszáradt a sárgája a bejglin, egy tiszta ecsettel lekenjük a tojásfehérjével is. Szintén hűtőben pihentetjük fél órát, míg az a réteg is megszárad rajta.
- Alsó-felső sütés fokozaton 180C fokon 30 percet sütjük. A sütőből kivéve 30 percet pihentetjük.
Séf tipp Neked:
- Az tészta készítésénél megmaradt tojásfehérjét tegyük hűtőbe, a sütés előtt a bejgli lekenéshez eltudjuk használni.
- Fontos, hogy mindig hideg tésztával dolgozzunk, hogy ne olvadjon ki belőle a vaj és a zsír ezért, ha nem használjuk tartsuk hűtőszekrényben.
- A töltelék nem lehet túl nedves ilyenkor ugyanis sütés közben a keletkező gőz megrepeszti a bejglit. A jó állagú töltelék kemény de kenhető, ragacsos állagú.
- A4-es papírlap méretet használunk sablonként a tészta és a töltelék nyújtásánál is.
- A két fólia között szabadon tudjuk formázni a tölteléket. Tisztán dolgozhatunk, így könnyen mozgathatjuk a tölteléket is. Egyenletes vastagságúra a lehető legszabályosabb téglalap alakúra nyújtjuk.
- A szép márványos bejgli készítésénél fontos a tojás rétegek külön felvitele és a hűtőben azt addig pihentetni amíg rászárad.
- Sütés után, ha megrepedne még melegen nyugodtan tudjuk formázni kézzel vagy spatulával.
- Hagyjuk kihűlni, hogy ne essen szét vagy morzsálódjon, frissen megvágva a vaj és zsír miatt nyersnek hathat a tészta miközben nem az.