Paprikás kalács #séfaspejzből
Hozzávalók
Kalács Hozzávalók:
·250g búza finomliszt, Celldömölki Malom
·1dl langyos tej
·20g élesztő
·10g kristálycukor
·10g vaj ,TeBiKe vagy mangalica zsír, Mákfai Mangalica Farm
·1+1 tojás ,Rácz Család (egy a kalácsba, egy pedig lekenni)
·1 csipet só
Töltelék Hozzávalók:
·50g Fajszi Vikica fűszerpaprika ,Fajszi Paprika Manufaktúra
·30g vaj ,TeBiKe vagy mangalica zsír, Mákfai Mangalica Farm
·20g porcukor
Elkészítése
- A kalács tésztájához, ha van robotgépünk nem szükséges felfuttatni a tejet a cukorral és élesztővel csupán minden összetevőt a gépbe rakunk és legalább 10 percig járatjuk. Ha kézzel készül viszont futtassuk fel az élesztőt.
- Tíz percig gyúrjuk a tésztát vagy rutintól függően addig, amíg homogén tésztát nem kapunk. Letakarva pihentessük amíg a duplájára nem kel, körülbelül 30 percet.
- Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra. Ha ez elsőre nem sikerül a nyújtás nyugodtan hajtogassuk vissza a tésztát téglalap alakúra. Váltva, óvatosan, minden irányból nyújtva kezdjük ismét. Mikor a tészta fél és 1 centiméter közti vastagságú megkenjük vajjal vagy zsírral és egyenletesen, apró lyukú szűrő segítségével megszórjuk paprikával majd cukorral.
- Szorosan feltekerjük, mint egy bejglit. Sütőpapíros tepsire helyezzük, vékonyan lekenjük tojással és pihentetjük 20-30 percet. Sütés előtt még egyszer lekenjük tojással. Légkeverésen 160 fokon 35 percig sütjük, a sütőből kivéve konyharuhával letakarva még 30 percet pihentetjük.
Története
Szakács létemre a Dóriéknál töltött vacsora közben hallottam életemben először a paprikás kalácsról vagy kácsiról. Két ennyire magyar dolog, mint a fűszerpaprika és a kalács ötvözete egyből kíváncsivá tett. Kértem meséljenek róla és több helyen is utána olvastam. Kalocsa környékén a források szerint már a 19. Század végén is sütöttek paprikás kácsit. Ezzel színesítve a kalács kínálatot, vagy éppen második fogásként egy tartalmas gulyás vagy babgulyás után kínálták.
Séf tipp Neked
- Önmagában is izgalmas, de próbáljuk ki egy tartalmas leves vagy pörkölt mellé vagy után.
- Ha van robotgépünk nem szükséges felfuttatni az élesztőt mivel a gép 10 perc alatt biztosan teljesen homogén tésztát gyúr. Így időt spórolunk.
- Ha igazán autentikusra szeretnénk készíteni használjunk nyugodtan mangalica zsírt vaj helyett.
- Az egyenletes szóráshoz használjunk kicsi, apró lyukú szűrőt.