04
okt
Vasi pecsenye dödöllével és paradicsomsalátával #séfaspejzből
Hozzávalók
Vasi pecsenyéhez ·1 kg mangalica karaj ·1 l tej ·1 fej fokhagyma ·3 dl víz ·20 dkg búza finomliszt ·4 tojás ·3 evőkanál Vikica Fajszi fűszerpaprika ·ízlés szerint só, bors, kömény Dödölléhez ·35 dkg főzni való burgonya ·20 dkg búza finomliszt ·10 fej vöröshagyma ·5 szelet házi füstölt mangalica szalonna ·500 g mangalica zsír ·200 g házi tejföl 20%-os Paradicsomsalátához ·500 g koktélparadicsom ·300 g víz ·200 g kristálycukor ·100 g 10%-os ecet ·1 fej lilahagyma
Elkészítése
- A mangalica karajt megtisztítjuk és ujjnyi szeletekre vágjuk. A tejet kikeverjük sóval, borssal, köménnyel, a zúzott fokhagymával és bele rakjuk a hús szeleteket.
- A savanyító léhez összeforraljuk a vizet, cukrot és ecetet. Mikor még meleg (olyan 60 fok körüli) ráöntjük a félbe vágott koktélparadicsomra és az apróra vágott lilahagymára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe rakjuk.
- A burgonyát megmossuk és megpucoljuk, azonos méretű kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük a krumplit, majd leöntjük róla a vizet, egy keveset hagyunk rajta. Visszatesszük takaréklángra és fokozatosan hozzá keverjük a lisztet.
- Az összevágott és felkockázott mangalica szalonnát, valamint az apróra vágott hagymát zsíron lepirítjuk, majd szűrőn lecsepegtetjük. Utána, ezt a hagymás, füstölt szalonnás zsírt használjuk a dödölle sütéséhez. A dödöllét formázhatjuk, szaggathatjuk, gombócozhatjuk kedvünk szerint. Oldalanként fél-1 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A húst leszűrjük. A lisztből, vízből, fűszerpaprikából egy sűrű, palacsintatészta szerű, homogén masszát keverünk. Sóval, borssal, köménnyel és 1-2 gerezd zúzott fokhagymával ízesíthetjük. A húsokat ebben megmártva, akár a dödölle zsírját használva oldalanként 1-1,5 perc alatt ropogósra sütjük. Papír törlőn lecsepegtetjük.
- A meleg dödöllére halmozzuk a ropogós szalonnát és hagymát, mellé hideg tejfölt és a vasi pecsenyénket. Külön tálkában a paradicsomsalátát.
Séf tipp Neked
- A recepthez már előző nap este érdemes előkészülni, hogy a hús és a saláta egy estét pihenni tudjon a hűtőben.
- Maga a burgonya választás rendkívül fontos ugyanis jó dödöllét csak magas keményítőtartalmú, főzni való burgonyából lehet készíteni. Ehhez a legelterjedtebb és egyik legjobb fajta az Agria burgonya.