30
szept
Bográcsozáshoz gulyásleves és krumplis pogácsa #séfaspejzből
Hozzávalók
Gulyásleveshez: ·2 kg marha fekete pecsenye ·0,5 kg vöröshagyma ·8 db sárgarépa ·4 db fehérrépa ·4 db burgonya ·3 db paradicsom ·2 db tv paprika ·1 db kisebb zellergumó ·2 db zellerszár ·1 db karalábé ·1 csomag kézi tarhonya ·3-4 evőkanál mangalica zsír ·4 szelet füstölt mangalica szalonna ·5 gerezd fokhagyma ·3 evőkanál csemege fűszerpaprika ·4 db babérlevél ·1 db lilahagyma ·1 db citrom ·friss petrezselyem és zellerlevél ·alaplé ·ízlés szerint só, bors Krumplis pogácsához: ·500 g burgonya ·200 g búzaliszt és 1-2 maréknyi a liszt szórásához ·50 g vaj ·1 tojás ·1 evőkanál mangalica zsír a tésztához és a többi a sütéshez ·1 teáskanál só ·1 teáskanál csípős fűszerpaprika
Gulyásleves elkészítése
- Forró mangalicazsíron karamellizáljuk a vörös-, majd a fokhagymát is.
- Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, gyorsan elkeverjük, figyelve, hogy ne égjen meg! Felöntjük alaplével vagy vízzel és visszaforraljuk zsírjára. Ezt, ha lehet, tegyük meg 2-3 alkalommal.
- Az össze kockázott húst forró serpenyőben megpirítjuk és a pörköltalaphoz adjuk a gyökérzöldségekkel együtt és felengedjük.
- Mikor a hús megpuhult viszont a zöldségek még enyhén roppanósak, hozzá adjuk a tarhonyát és még 10 percet főzzük.
Tálalásnál frissíthetjük apróra vágott petrezselyem– és zellerlevéllel, lilahagymával, kevés citromhéjjal és lével.
Krumplis pogácsa elkészítése
- A burgonyákat enyhén sós vízben héjában megfőzzük. Leszűrjük és még melegen burgonyanyomóban áttörjük. Itt nem fontos a burgonyát meghámozni, a héj ugyanis fent marad a burgonyanyomóban.
- Mikor a krumpli már langyos, az összes hozzávalóval együtt homogén, lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk.
- Enyhén lisztezett gyúródeszkán egy centi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát nyugodtan dolgozzuk össze és nyújtsuk újra.
- Forró serpenyőben, legalább 180 fokos mangalica zsírban oldalanként körülbelül 1-1 perc alatt aranybarnára sütjük és papír törlőn leszárítjuk.
Séf tipp Neked:
Ha csontos hússal dolgozunk, a csontból és a hús tisztításánál levágott részeket 2-2db répával és vörös hagymával esetleg a megmaradt vagy leeső zöldség részekkel (pl. petrezselyem szár, hagymaszár) alaplevet főzhetünk. Ehhez minden hozzávalót 200 fokon körülbelül 20 perc alatt megsütünk, majd egy leveshez hasonlóan feltesszük főni. Sóval és borssal NEM ízesítjük! 3-6 órát főzzük, textil pelenkán átszűrjük. Fagyasztóban jól tárolható használatig.