22
szept
Cékla leves kecskesajttal, tökmaggal #séfaspejzből
Hozzávalók
· 1 l zöldség alaplé
· 500 g cékla Rábcakapi Biokertészet
· 0,5 l tejszín
· 200 g tökmag, Pödör
· ízlés szerint natúr kecskesajt TeBiKe
· 100 g vaj TeBiKe
· ízlés szerint tökmagolaj BioGold
· ízlés szerint só, bors
Elkészítése
- A céklákat alaposan megmossuk. Sütőben 180 fok légkeverésen mérettől függően 20-30 perc alatt puhára sütjük. Két darabot félrerakhatunk levesbetétnek. A két végét levágjuk és feldaraboljuk. Ha a céklánk friss, zsenge, a héját nem szükséges megpucolni. Ha sütjük és a héjjal együtt turmixoljuk édeskésebb lesz a levesünk.
- Az összedarabolt céklát vajon megfuttatjuk, majd felengedjük a tejszínnel. Így készülnek a klasszikus francia velouték, azaz krémlevesek. Tíz percig főzzük, utána felengedjük zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
- A tökmagot egy kevés tökmagolajjal és sóval serpenyőben megpirítjuk.
- A levest leturmixoljuk a tökmag felével, a másik felét a félretett, megpucolt és összekockázott sült céklával együtt levesbetétnek használjuk. A natúr kecskesajtot szintén kockára vágjuk.
- Tálalásnál a maradék tökmagot és a kecskesajtot rászórjuk a levesre.
Séf tipp Neked!
Ha szeretnénk a levesből elhagyható a vaj és a tejszín, ilyenkor piríthatjuk olajon és felfőzhetjük csak zöldség alaplével. Ez egy naturálisabb ízű és erőteljesebb, míg a tejszínes egy lágyabb ízű és homogénebb levest eredményez.